Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, förklarar varför Sverige inte nått delmålet om att 95 procent av svenskarna ska ha tillgång till snabbt bredband. Foto: SVT

Regeringen nådde inte upp till delmål för digitalisering: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen nådde inte upp till delmålet för 2020 om att 95 procent i Sverige skulle ha tillgång till snabbt bredband.

– Jag tror att det finns ett antal företag som har utlovat uppkoppling och inte har levt upp till löftena, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Sveriges bredbandsutbyggnad släpar efter vilket riskerar att skapa digitala klyftor i samhället där medborgare i glesbygd saknar en digital infrastruktur som krävs för ett modernt liv.

En ny rapport från Post- och telestyrelsen visar att både mobilnätet och bredbandsuppkopplingen har förbättrats. Men bredbanden når inte regeringens delmål för 2020 där 95 procent skulle haft tillgång till snabb överföring.

Terese Bengard, verksamhetschef för organisationen ”Hela Sverige ska leva” menar att den bristande uppkopplingen är allvarlig.

– Om du är på ett ställe som inte är uppkopplad så påverkar det ditt liv. Försök bo och leva på ett sådant ställe det är väldigt svårt, säger hon i Aktuellt.

Blickar mot 2025

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) delar bilden som Bengard målar upp och menar att det är ett misslyckande att man inte nådde hela vägen fram till förra årets delmål.

– Jag tror att det finns flera skäl. Jag tror att det finns ett antal företag som har utlovat uppkoppling och inte har levt upp till löftena. Jag tror att det finns teknikaliteter kring hur vi satte upp målet som var olyckligt. Nu går vi mot 2025-målet där målet är att alla ska ha tillgång till en snabb uppkoppling oavsett var man bor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.