Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jessica Gow/TT

Tidöpartierna går vidare med förslag om informationsplikt

Uppdaterad
Publicerad

Tidöpartierna går vidare med förslaget om informationsplikt. De villockså skärpa inre utlänningskontroller med stickprov och låtaMigrationsverket använda fingeravtryck i fler fall.

Sverige har fått ett allt större problem med olovlig vistelse, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Uppemot 100 000 personer som vistas olovligen i Sverige.

Det är nödvändigt att myndigheter i Sverige samarbetar för att stärka återvändandet, säger ministern.

– Det är ett viktigt steg i det paradigmskifte som regeringen nu genomför i migrationspolitiken.

Motverka skuggsamhället

För att åstadkomma ett effektivt återvändandearbete krävs bättre informationsutbyte mellan myndigheter och kommuner, fortsätter migrationsministern.

En redan pågående utredning får nu i uppdrag att se över om kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Förslaget om informationsplikt inom offentlig verksamhet kan motverka skuggsamhället, menar hon.

Sänkt åldersgräns

Utredaren ska också se över vilka konsekvenser det kan få om man inte följer anmälningsplikten, eller informationsplikten. Undantag från den kan komma att bli aktuella, till exempel inom sjukvården, enligt migrationsministern. Men om även skolan ska undantas är oklart – det ska utredaren titta på.

Utredaren får också i uppdrag att se över om man ska kunna använda dna-analyser vid inre utlänningskontroller och i ärenden om uppehållstillstånd. I uppdraget ingår även att se över om åldersgränsen vid vissa utlänningsärenden kan sänkas från dagens 14 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.