Morgan Johansson (S) tycker inte att Moderaternas förslag om att skydda de afghanska tolkarna är genomförbart. Foto: TT

Regeringen: Orimligt att hjälpa alla som jobbat för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas krav om att Sverige ska ge skydd åt de tolkar som arbetat för Sverige i Afghanistan avvisas av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

”Det skulle röra sig om tusentals, ja kanske 10 000 personer”, skriver ministern till SVT Nyheter.

Moderaterna vill att Sverige ger afghanska lokalanställda och tolkar som bistått den svenska insatsen i landet förtur till Sveriges kvotflyktingsystem. På måndagen hotade partiet att tvinga regeringen till handling med hjälp av ett utskottsinitiativ.

Men enligt Morgan Johansson så skulle M:s förslag drabba andra, mer utsatta personer på flykt.

”De vill nu att samtliga afghaner som arbetat för Sverige i Afghanistan under nästan 20 års tid ska erbjudas skydd i Sverige, inklusive deras familjer.” skriver ministern.

”Det är inte rimligt. Vi har bara 5 000 i den svenska flyktingkvoten, som framför allt inriktas mot de främst utsatta, tex kvinnor och barn i flyktingläger runt om i världen. Vi kan inte fylla de platserna med afghaner som någon gång arbetat för Sverige.”

Ingen plan för evakuering

Det finns i nuläget inte heller någon plan för att evakuera den afghanska personalen på Sveriges ambassad i Kabul, enligt uppgifter till Expressen.

Detta trots uppgifter om att talibanerna, som tagit flera av Afghanistans provinshuvudstäder, söker upp och dödar afghaner som hjälpt utländsk makt.

– Vår rädsla är att bli lämnade kvar och mördas, säger en anställd till tidningen.

M: ”Vår skyldighet att agera”

Enligt Moderaterna så måste Sverige agera snabbt på grund av det allt mer försämrade läget i Afghanistan.

– De här personerna har en särskild hotbild mot sig just för att de hjälpt Sverige. Det är vår skyldighet att agera, vi har inte tid att vänta på en saktfärdig regering, säger Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson, till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer