”Det här är personer som har gjort viktiga insatser för den svenska insatsen i Afghanistan”, säger Pål Jonson, försvarpolitisk talesperson. Foto: SVT RAPPORT/ ARKIVBILDER

M vill ge asyl till afghanska tolkar

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill se över hur tolkar och lokalanställda i Afghanistan ska kunna få förtur till kvotflyktingsystemet.

– Vi har en skyldighet att se till att de kan få sitt skyddsbehov prövat, säger Moderaternas försvarspolitiska talesperson Pål Jonson.

I takt med att internationella styrkor lämnar landet ökar även risken för hämndattacker mot tolkar som varit knutna till insatserna i landet.

Moderaterna vill att Migrationsverket i dialog med UNHCR specificerar att tolkar och lokalanställda som samverkat med det svenska förbandet i Afghanistan bör få förtur till kvotflyktingssystemet.

– Det här är personer som har gjort viktiga insatser för den svenska insatsen i Afghanistan med effektivitet och säkerhet. Då har vi en skyldighet att se till att de kan få sitt skyddsbehov prövat, säger Moderaternas försvarspolitiska talesperson Pål Jonson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet