En soldat från de afghanska regeringsstyrkorna i Enjildistriktet i heratprovinsen. Under de senaste dagarna har talibanernas strider i området intensifierats. Foto: HOSHANG HASHIMI / AFP / TT

Upptrappat läge i Afghanistan – talibanerna flyttar fram positioner

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna i Afghanistan trappas upp och i helgen har talibanerna intensifierat striderna i viktiga provinshuvudstäder.

Nu växer oron för ett ökat antal flyktingar både inom och utom landets gränser.

– Det värsta scenariot ur civilbefolkningens perspektiv är ett fullskaligt inbördeskrig, säger Niclas Ericsson, kommunikationschef på biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén.

Talibanerna har under de senaste två månaderna tagit kontroll över mer områden i Afghanistan än under någon annan period de senaste 20 åren, visar en sammanställning gjord av BBC.

I staden Kandahar har striderna trappats upp i helgen och under natten till söndagen träffade minst tre raketer stadens flygplats, rapporterar Reuters. Även i staden Lashkar Gah i Helmandprovinsen pågår strider och specialstyrkor har satts in.

Afghanistans president Ashraf Ghani skyller det kraftigt försämrade säkerhetsläget på USA:s tillbakadragande som han menar skett väldigt abrupt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Oro hos civilbefolkningen

Biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén menar att talibanerna passat på att flytta fram sina positioner i det maktvakuum som uppstått efter att de internationella trupperna drar sig tillbaka.

 – Det finns en väldigt stor oro hos civilbefolkningen för vad som kommer att hända. Många vill lämna landet och många flyr från landsbygden där de bor och försöker ta sig in till en större stad som Kabul, säger Niclas Ericsson, kommunikationschef på Svenska Afghanistankommittén, som är en svensk biståndsorganisation som arbetar i landet.

Tidigare i somras varnade FN:s flyktingorgan UNHCR för att landet står inför en humanitär kris. 270 000 människor har tvingats lämna sina hem och är på flykt inom landet sedan början av 2021. Totalt finns 3,5 miljoner flyktingar inom och utom landets gränser.

Flykten kan öka

Migrationsverket har beslutat att stoppa alla utvisningar till Afghanistan på grund av det försämrade säkerhetsläget i landet. Inga avvisnings- eller utvisningsbeslut till Afghanistan kan genomföras och Migrationsverket har i sin senaste prognos justerat ner antalet som självmant förväntas återvända med 1900 personer.

I en intervju med Dagens Nyheter flaggar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik för att det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan kan leda till fler asylsökande i Sverige i framtiden.

– Ju sämre det blir i ett land desto mer ökar flykten. Och då är det många som helst vill ta sig till Europa, säger Ribbenvik till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet