Maria Malmer Stenergard (M) och Morgan Johansson (S). Foto: Ali Lorestani/TT, Pontus Lundahl/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Morgan Johansson (S) om utvisningsstoppet: ”Följer utvecklingen noga”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen behöver en plan för hur utvisningsdömda ska hanteras. Det säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer efter Migrationsverkets besked om verkställighetsstopp till Afgha­nistan.

I dagsläget berörs cirka 7 000 personer i Sverige av Migrationsverkets beslut att stoppa alla utvisningar till Afgha­nistan.

– Jag undrar vad regeringen har för plan för att hantera alla som inte kommer att kunna utvisas. Både personer som har dömts för brott och personer som har fått nej på sin asylansökan. Våra förvar är redan överfulla och risken är att många som inte borde vara på fri fot kommer att bli det, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Johansson: Svårbedömd påverkan på asylmottagningen

Migrationsminister Morgan Johansson (S) påpekar i en skriftlig kommentar att Migrationsverket gör sin bedömning efter en analys av olika informationskällor, och att läget i Afghanistan försämrats avsevärt den senaste tiden.

– Jag har idag talat med EU-kommissionär Ylva Johansson om läget i Afghanistan och vad det kan betyda för Europa. Regeringen kommer att fortsätta dialogen med Afghanistan, EU-kommissionen och andra EU-länder vad gäller utvecklingen i landet, säger Morgan Johansson.

Han menar att effekterna för svensk asylmottagning i dagsläget är svåra att bedöma.

– Men inom kort träder den nya migrationslagstiftningen i kraft, och den ligger numera i linje med övriga EU-länders. Det är dessutom avsevärt svårare att ta sig genom Europa nu, än vad det var 2015. Vi fortsätter att följa utvecklingen noga.

Krävde indraget bistånd

SVT har tidigare rapporterat om Afghanistans beslut att tillfälligt slutar ta emot medborgare som tvångsutvisats från EU-länder på grund av spridningen av covid-19 och våldsupptrappningen från talibanerna i synnerhet.

Då krävde Maria Malmer Stenergard att Sverige skulle dra in biståndet till landet, men i och med dagens besked har läget förändrats.

– När Afghanistan vägrar att ta emot sina egna medborgare måste vi se vilka möjligheter vi har för att kunna få dem att börja samarbeta. Villkorat bistånd är en sådan möjlighet, men när vi nu inte ska av- eller utvisa personer till Afghanistan för att det inte är säkert för dem där så måste vi respektera Migrationsverkets bedömning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet