• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Två kvinnor går förbi en väggmålning i staden Herat i Afghanistan. Foto: JALIL REZYEE/EPA/TT

Förvärrat läge i Afghanistan – ”Kvinnors frihet är under hot”

Uppdaterad
Publicerad

På bara några veckor har talibanerna tagit kontroll över stora delar av Afghanistan. Nu ökar oron för att rättigheter afghanska kvinnor kämpat för i årtionden kan gå förlorade.

I takt med att USA dragit tillbaka sina styrkor från Afghanistan har talibanerna deklarerat att det är de som styr i område efter område.

– Vi hör om nya regler i områden som tagits över av talibaner som direkt påverkar kvinnors liv, säger Martine van Bijlert, analytiker kopplad till tankesmedjan Afghanistan Analysts Network.

Talibanernas maktövertagande

Det finns anekdotiska rapporter om att kvinnor inte tillåts arbeta eller att kvinnor över en viss ålder inte tillåts gå i skolan och att talibaner som tagit över områden ber om kvinnor att gifta sig med.

De senaste två decennierna har kvinnor i Afghanistan kämpat hårt för sina rättigheter och många är nu oroliga att de är på väg att försvinna, säger van Bijlert.

– De frågar sig kommer jag att kunna gå ut? Kommer min dotter att kunna gå i skolan?

Kvinnors frihet hotas

Sedan talibanerna förlorade makten har Afghanistans kvinnor fått fler formella rättigheter. Hur det ser ut i praktiken skiljer sig stort mellan olika delar av landet. Många av de områden på landsbygden som talibanerna nu återtagit kontrollen över var konservativa även innan.

– Det finns en stor rädsla att kvinnors frihet är under hot också i städer där det råder relativ frihet. I stora delar av landet kommer kvinnors grundläggande rättigheter som rätten till utbildning och att kunna röra sig fritt att vara osäkra, säger Bijlert.

De senaste åren har talibanerna tonat ned sin retorik och bland annat sagt sig stå bakom kvinnors rätt till utbildning. Men hur mycket de förändrats återstår att se, säger Klas Bjurström, rådgivare på Svenska Afghanistankommittén.

– På nittiotalet när de var i dominerande ställning när de var staten hade de ett förskräckande styre. I bästa fall förstår de att det inte är samma land i dag som det var då. Men än så länge har vi inte sett det i områden de tar över.

Rättigheter offras för makt

Svenska Afghanistankommitten har länge arbetat i områden som kontrolleras av talibaner.

– Det har funnits en tolerans för utbildning av framförallt yngre flickor, men i praktiken är det fortfarande svårt att utbilda äldre flickor, tonåringar och uppåt, säger Bjurström.

Om talibanerna tar över tillräckligt många områden riskerar kvinnors rättigheter att förhandlas bort, säger Bjurström.

-Det finns stor risk att den afghanska staten offrar mycket av de framsteg som gjorts för att nå en maktuppgörelse med talibanerna. Ingen av dem är några jämställdhetsförkämpar, många som kan tänka sig att offra kvinnors rättigheter för att behålla sin del av makten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet