Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mashia Alhangar var med på evakueringsflygplanen från Afghanistan till Sverige.

Masihas sista bilder från Afghanistan: ”Lämnade allt”

Publicerad

Masiha Ahangar evakuerades från Afghanistan när talibanerna tog makten 2021. Nu berättar hon – och andra som var en del av Sveriges insats – om sin upplevelse i en ny bok.

I boken ”Ut ur Kabul: Den svenska evakueringen från Afghanistan” av Robert Karjel intervjuas de som kom till Sverige 2021 efter att Kabul fallit i talibanernas händer. Robert Karjel började arbeta med boken strax efter evakueringen i augusti 2021.

– En historisk händelse riskerade att blekna innan den ens hade skildrats. Så fort evakueringen var över började jag ta kontakter, för att skildra hela skeendet.

Talibanernas maktövertagande

Studerar till läkare

En av de runt hundra personer som intervjuas i boken är Masiha Ahangar. I Afghanistan jobbade hon med projektet Skateistan, där tjejer fick lära sig att åka skateboard och pröva på andra sporter.

I dag bor hon i Stockholm och studerar till läkare, men hon tänker ofta på situationen och människorna i Afghanistan.

– Jag vill göra något för mitt hemland och för kvinnorna där.

Se bilder och hör Masiha Alhangar berätta om evakueringen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet