Ännu en begränsning har införts mot afghanska kvinnor. Arkivbild. Foto: Stringer/EPA/TT

Efter förbudet: FN uppmanar anställda i Afghanistan att stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

FN uppmanar nu alla sina anställda i Afghanistan att stanna hemma från jobbet åtminstone till maj, rapporterar The Guardian. Detta efter att talibanstyret för en vecka sedan beslutade om att förbjuda kvinnor från att arbeta för organisationen.

– Genom detta förbud försöker de talibanska myndigheterna tvinga FN att göra ett fruktansvärt val mellan att stanna och leverera stöd till det afghanska folket och att stå fast vid de normer och principer som vi är skyldiga att upprätthålla, säger organisationens gren i landet (Unama) i ett uttalande på tisdagen.

Har 3000 anställda

Förbudet är enligt FN ett brott mot organisationens stadgar. 3 000 anställda – både män och kvinnor – ombeds nu att stanna hemma fram till den 5 maj medan man genomför ”nödvändiga samråd”, anpassningar av verksamheten och påskyndar beredskapsplaneringen.

Den senaste begränsningen från talibanernas håll ses som en förlängning av ett tidigare förbud som infördes i december förra året, som hindrar kvinnor från att arbeta för nationella och internationella icke-statliga orgnaisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.