Regeringen överkörd om skatter

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen blev idag återigen överkörd av ett utskott i riksdagen. Den här gången fick man till och med sina egna partier mot sig.

Det är det kommunala skatteutjämningssystemet som riksdagens finansutskott nu kommer tvinga regeringen att göra något åt.

En statlig utredning har redan presenterat ett förslag om hur systemet ska förändras. Samtliga partier i den var helt eniga om vad som borde göras, men ansvarige ministern i regeringen, Peter Norman, har hela tiden varit tveksam.

-Analysen vad gäller eventuella tillväxthindrande effekter är inte är fullödig, sa finansmarknadsminister Peter Norman i riksdagen i maj.

Oppositionen till mötes

De rödgröna partierna däremot har hela tiden velat förändra systemet och krävt ministern på besked om när det ska tänkas ske.

På utskottsmötet för två veckor sedan presenterade de ett gemensamt förslag som de borgerliga partierna fick en vecka på sig att fundera över, men när veckan gått ville de ha ytterligare tid och ärendet bordlades återigen.

Inför hotet att lida ännu ett nederlag i riksdagen beslutade sig till sist de borgerliga partierna att gå oppositionen till mötes.

-Många kommuner och landsting har inte fått de pengar de borde få och det finns kommuner som förlorat miljoner kronor på barnomsorgskostnader i det nuvarande systemet, säger Fredrik Olovsson, vice ordförande i finansutskottet för Socialdemokraterna.

SD mörkade

En pikant detalj i sammanhanget är att Sverigedemokraterna inte berättade om sin syn på skrivningen, men de rödgröna utgick från att man skulle få med sig en majoritet och de borgliga partierna likaså.

På SVT:s direkta fråga sa däremot Sverigedemokraterna att de inte tänkte stödja de rödgröna partierna, men eftersom varken de rödgröna eller regeringspartierna förhandlar med Sverigedemokraterna visste ingen om SD:s inställning och hotet föreföll verkligt.

Till saken hör också att de borgerlga partierna är djupt splittrade i frågan. Både Centerpartiet och Kristdemokraterna ville förändra systemet, medan framförallt Moderaterna var tveksamma.

Dyrare för rika kommuner

Enligt uppgift till SVT pågick diskussioner så sent som i morse, frågan var då om riksdagen verkligen skulle kräva en färdig proposition från regeringen redan i höst. Det ville inte den borgerliga sidan, men man rättade sig alltså efter den rödgröna linjen.

-Jag kommenterar aldrig utskottets interna arbete, men jag tycker att det är bra att vi är överens i frågan och att en proposition är ett naturligt nästa steg, säger Anna Kinberg-Batra som är ordförande i finansutskottet och moderaternas gruppledare.

I sak handlar förslaget om att göra om skatteutjämningen så att kostnaderna för barnomsorg i kommunerna beräknas annorlunda. Det innebär att en rad mer välbärgade förortskommuner i Stockholmsområdet och Skåne kommer att tvingas betala in mer pengar till systemet, medan flertalet mindre kommuner får ut mer pengar. Och mycket väl påverka kommunskatterna runt om i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer