Foto: TT

Banker kan tvingas till kontanthantering

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet med att det blivit allt svårare att sätta in och ta ut kontanter växer runt om i landet. I dag kom finansmarknadsminister Per Bolund med besked om att det kan bli lag på att bankerna måste hantera kontanter.

Hälften av de svenska bankerna hanterar inte kontanter längre. Det går inte att sätta in och inte att ta ut kontanter på runt 900 av landets bankkontor, enligt uppgift från Svenska Bankföreningen.

Privatpersoner, kommunala politiker och tjänstemän, organisationer och företag över hela landet har visat missnöje.

Före detta rikspolischefen och numera ordförande för Säkerhetsbranschen Björn Eriksson så pass att han startat ett Kontantuppror:

– Jag tycker att det är väldigt underligt att höra att banker sköter det finansiella, men man håller inte på med pengar.

Kan bli lag

Med anledning av reaktionerna samlades riksdagens finansutskott i dag för att uppdatera sig i frågan vid en hearing. Berörda parter som Riksbanken, finansmarknadsminister Per Bolund, bankerna, Post- och telestyrelsen med flera frågades ut av finansutskottets ledamöter.

Finansmarknadsminister Per Bolund gav beskedet om att det kan bli lag på att bankerna kommer att tvingas hantera kontanter i framtiden. Bakgrunden är ett EU-direktiv, som som kräver att alla EU-medborgare ska ha tillgång till vissa banktjänster:

– Det här direktivet ska nu omsättas i nationell lag i alla medlemsländer och det arbetet håller vi på med nu i regeringskansliet.

Centralt i EU-direktivet, som ska vara genomfört 18 september 2016, är att banker och kreditinstitut ska ha tungt vägande skäl för att vägra grundläggande betaltjänster.

– Ja, EU-direktiv ställer ju krav på att man implementerar de direktiven i lagstiftningen, så det kommer att bli förändringar i svensk lagstiftning när det gäller just de här frågorna.

”Dålig idé”

Svenska Bankföreningen tycker inte att det är en god idé att lagstifta när det gäller kontanthantering.

– Ta statens egen bank SBAB. Det finns inget kontorsnät. Det finns inga förutsättningar, kommenterar Leif Trogen, avdelningschef Svenska Bankföreningen.

I våra nordiska grannländer är det betydligt lättare att få in pengarna på ett bankkonto. I till exempel Danmark är det lag på att alla betalningsmottagare har en skyldighet att ta emot kontanter. I Sverige har bankerna i dag inget ansvar för att varken ta emot eller lämna ut kontanter.

– Det är klart att det ska vara lagstiftning. Driver du bank, då ska du sköta kontanter också, säger Björn Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.