Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard en pressträff tillsammans med Sverigedemokraternas vice partiledare Henrik. Foto: TT

Regeringens uppdrag till Migrationsverket: Se över möjligheter att återkalla uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill göra det enklare för Migrationsverket att återkalla beviljade uppehålls- och arbetstilllstånd.

– Regeringen anser att Migrationsverkets arbete inte har varit tillfredsställande och måste förbättras, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Enligt Maria Malmer Sternergard pekar en rapport från Migrationsverket från förra året att myndighetens arbete inte är effektivt nog, för att ”i förväntad utsträckning” bidra till att säkerställa den reglerade invandringen och motverka missbruk av regler.

– Det här är mycket allvarligt, säger hon vid en pressträff tillsammans med Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge.

Regeringen ger därför Migrationsverket i uppdrag att intensifiera det arbetet.

– Det är ett internt uppdrag till Migrationsverket att löpande titta på de som har beviljats ett uppehållstillstånd och utvärdera om de aldrig borde ha beviljats ett uppehållstillstånd, säger Maria Malmer Stenergard.

”Omfattande missbruk”

Henrik Vinge menar att det finns ett ”omfattande missbruk” av uppehållstillstånd för studier vid högre utbildning.

– Ett sådant missbruk kan till exempel vara att tillståndet används för andra syften än utbildning, säger han.

– Därför innehåller uppdraget också en särskild punkt om att Migrationsverket ska utveckla sitt arbete med sådana tillstånd vid indikationer på missbruk.

För att motverka missbruk vill regeringen att Migrationsverket ser över om det är möjligt att införa automatiserade system för att snabbare identifiera ärenden där det finns indikationer på att tillstånd ska återkallas och för att göra handläggningsarbetet mer effektivt.

– Det här uppdraget ska inte tillåtas inverka på det arbete som gjorts för att stoppa så kallade kompetensutvisningar, säger Stenergard.

Uppdraget ska redovisas senast i juni 2023.

Malmer Stenergard meddelar också att regeringen avser att vida ytterligare åtgärder, och att en utredning ska se över utvidgade möjligheter att återkalla uppehållstillstånd, bland annat genom att gå igenom EU-rätten.

SVT Nyheter direktsände presskonferensen. Se den i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.