Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag skulle vara orolig om jag hade permanent uppehållstillstånd”, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Foto: SVT

Migrationsverket: Skulle vara orolig om jag hade permanent uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill tillsammans med Sverigedemokraterna utreda möjligheten kring att den som i dag har permanent uppehållstillstånd istället ska få tidsbegränsat uppehållstillsstånd. Det skulle kunna leda till att de med permanent uppehållstillstånd inte får vara kvar i Sverige.

Regeringen vill tillsammans med sitt samarbetsparti Sverigedemokraterna se över om redan befintliga permanenta uppehållstillstånd ska omvandlas till tillfälliga.

I ett sms från migrationsministerns stab till redaktionen för 30 minuter står det:

”En utredning kommer att se över under vilka förutsättningar befintliga PUT ska kunna omvandlas till TUT, men i och med att utredningen inte är tillsatt kan vi inte föregå den, utan det kommer den att få visa.”

Ny prövning

Om förslagen skulle träda i kraft så vore det en unik åtgärd, menar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

– Ja, det skulle vara första gången i Sverige. Det har vi inte haft tidigare, säger han i SVT:s 30 minuter.

Varje gång ett tidsbegränsat uppehållstillstånd löper ut idag görs en ny prövning för att se om grunden för tillståndet finns kvar. Men om man har ett permanent uppehållstillstånd görs ingen ny prövning.

Drygt 300.000 människor i Sverige har i dag permanent uppehållstillstånd och Migrationsverkets generaldirektör förstår om de är oroliga.

– Det står ju att man vill utreda om man kan omvandla permanenta uppehållstillstånd till tidsbegränsat, så det hade jag blivit orolig för.

Se hela intervjun i SVT:s 30 minuter i SVT Play 19.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.