Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) Foto: SVT

Här är regeringens skolsatsningar i höstbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Anna Ekström (S) presenterade i dag regeringens skolpaket i budgetpropositionen för 2020. Bland annat läggs en halv miljard om året till lärarassistenter – samtidigt som fler lärare fortbildas.

– Mycket i svenska skola är på väg åt rätt håll, men vi kan inte slå oss för bröstet. Vi har fortfarande mycket kvar att göra, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Fokus för skolan i regeringens budgetproposition för 2020 är höjda kunskaper, stärkt likvärdighet och fler behöriga lärare.

– Vi har bristanden jämlikhet i skolsystemet. Beroende på vilken bakgrund man har, ser resultaten för eleverna olika ut. Ska man höja kunskapen så måste man öka likvärdigheten, säger Anna Ekström.

Satsar på lärarassistenter

Regeringen vill motverka att lärarna blir färre genom att satsa på fler lärarassistenter. I år har 475 miljoner kronor avsatts för lärarassistenterna, men nästa år ska den summan öka till en miljard kronor.

– Lärare ska ägna sin tid åt det som de är bäst på, vilket är att förbereda, genomföra och utveckla sin undervisning. I dag gör lärarna mycket jobb som annan personal kan göra, säger Anna Ekström.

Regeringen kommer också att förlänga lärarlyftet, som ger utökad behörighet för lärare som undervisar i ämnen som de saknar behörighet för. Nu ska denna del av lärarlyftet öppnas för fler lärargrupper.

Kapar kritiserat bidrag

Regeringen kommer också att minska antalet riktade statsbidrag, ett bidrag som tidigare kritiserats.

Förra året fanns över 70 riktade statsbidrag att söka, men i regeringens budgetproposition försvinner fem.

– Det betyder inte att skolorna får mindre pengar, det är för att skolorna ska slippa onödig administration, säger Anna Ekström.

1. Fler lärarassistenter

Regeringen vill satsa ytterligare en halv miljard kronor på assistenter till landets lärare. I år har 475 miljoner kronor avsatts för lärarassistenterna, och nästa år ökas summan till en miljard kronor.

2. Lärarlyftet förlängs

Statsbidraget höjs till 135 miljoner kronor per år och förlängs till åtminstone år 2025. Pengarna ska gå till utbildning, så att obehöriga lärare kan kvalificera sig för lärarlegitimation.

3. Ny specialskola

Från och med 2020 får specialpedagogiska myndigheten 10 miljoner kronor för att starta en ny specialskola för barn med språkstörningar.

4. Nationella provet digitaliseras

Satsningen får 16 miljoner kronor från 2020.

5. Betyg från årskurs 4

För att förbereda reformen ska regeringen satsa 1 miljon kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer