Regeringen säger nej till surrogatmödraskap

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill inte tillåta surrogatmödraskap i den svenska hälso- och sjukvården, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är en väldigt svår fråga och vi har mycket omsorgsfullt bedömt den, säger Heléne Fritzon (S), biträdande justitieminister, till Ekot i Sveriges Radio.

– Det finns så många hänsynstaganden som man måste göra att vår slutsats är att nuvarande reglering, att det inte är möjligt i Sverige, ska gälla framöver.

Heléne Fritzon säger att det ska vara fritt från påtryckningar att bära ett barn, till exempel ska det inte vara möjligt att betala för att någon ska bära och föda ett barn. Hon har förståelse om barnlösa blir besvikna på regeringens inställning.

– Men jag tror också att man respekterar vår bedömning. Det handlar ytterst om att vi vill försäkra oss om kvinnors ställning, men också om barnets bästa och dess framtid.

Under 2016 sade regeringens utredare att surrogatmödraskap inte borde tillåtas i Sverige och i fjol var Socialdemokraternas partistyrelse inne på samma linje.

Surrogat och lagen

Det finns inget uttryckligt förbud mot surrogatmödraskap i Sverige, men det är olagligt att genomgå ett arrangemang inom den svenska sjukvården. Det innebär att det inte är olagligt att genomgå ett arrangemang utanför vården där surrogatmamman kan bli gravid t.ex. genom en heminsemination. När kvinnan har fött barnet kan hon adoptera bort det till de tilltänkta föräldrarna eller föräldern. 

Det är inte heller olagligt att genomgå ett kommersiellt surrogatarrangemang i utlandet. Eftersom surrogatmödraskap är oreglerat i Sverige finns inga riktlinjer för hur svenska myndigheter ska handlägga surrogatärenden. I vissa surrogatvänliga länder anses de tilltänkta föräldrarna som barnets rättsliga föräldrar, medan man i Sverige ser surrogatmamman som barnets rättsliga förälder. Det här leder till en komplicerad juridisk process när familjen kommer tillbaka till Sverige. Faderskapet måste fastställas i svensk domstol och därefter kan den genetiska pappan bli rättslig förälder. Den andra föräldern får sedan göra en närstående adoption. 

Hur går det till?

Surrogatmödraskap innebär att en kvinna bär och föder ett barn åt ett par eller en person som inte kan eller vill bli gravid på egen hand. Surrogatarrangemanget kan vara antingen altruistiskt eller kommersiellt och fullständigt eller partiellt.

Altruistiskt surrogatmödraskap

Surrogatmodern gör ingen ekonomisk vinst, men kan få ersättning för förlorad arbetsinkomst och andra kostnader som är kopplade till graviditeten. 

Kommersiellt surrogatmödraskap 

Surrogatmodern gör en ekonomisk vinst av arrangemanget.

Fullständigt surrogatmödraskap 

Ett redan befruktat ägg förs in i surrogatmammans livmoder. Ägget kan komma från en av de tilltänkta föräldrarna eller en donator.

Partiellt surrogatmödraskap 

Surrogatmammans eget ägg befruktas med spermier från en av de tilltänkta föräldrarna eller en donator.

TV: Se inslag om hur surrogatmödraskap fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.