Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Regeringen: Stark svensk ekonomi men flera risker

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade i dag regeringens prognos inför nästa budget. Hon pekade på en stark svensk ekonomi med sjunkande arbetslöshet och starka offentliga finanser. Men också på flera risker i världsekonomin och med klimatförändringarna.

– Jag har fått kritik för att jag visar en ljus bild i prognosen men vad ska jag göra? Siffrorna ser ut som de gör! sade Magdalena Andersson vid regeringens pressträff på Harpsund.

Hon presenterade reformer som redan tidigare är kända för 20 miljarder kronor, och tillade att utöver det räknar hon med 5-6 miljarder i reformutrymme nästa år.

Räknar med ökad BNP-tillväxt i år

Regeringen räknar med en BNP-tillväxt i år på 2,9 procent och 2,1 procent nästa år. I juni var bedömningen 2,6 procent i år. Arbetslösheten väntas oförändrat bli  6,2 procent både i år och nästa år. 300 000 nya jobb har tillkommit under mandatperioden, enligt finansministern.

– Om vi lyckas få 200 000 fler i jobb, kommer vi att nå vårt mål om EU:s lägsta arbetslöshet, säger hon till SVT:s reporter efter presskonferensen.

Magdalena Andersson inledde presskonferensen med att påminna om hur det var när regeringen tillträdde för fyra år sedan.

– Då sade min företrädare att inget reformutrymme fanns.

Sedan dess menar hon att regeringen sett till att det blivit ordning och reda i ekonomin, man har betalat av 166 miljarder på statsskulden, arbetslösheten sjunker och de offentliga finanserna stärks.

Ser inget utrymme för skattesänkningar

Något utrymme för skattesänkningar ser hon inte. Det kommer att behövas mycket pengar till äldrevården och välfärden, men även till polisen och militären, enligt finansministern.

– Jag ser stora utgiftsökningar kommande år. Stora skattesänkningar är verklighetsfrånvänt i det läget, sade hon.

Bland de risker hon ser nämnde hon en ”oortodox finanspolitik i USA” som hon menar ger en högre tillväxt i närtid men inte är långsiktigt hållbar. Hon nämnde också hotet om tullar på motorfordon som ett orosmoln.

Flera andra länder, bland dem Italien, Turkiet och Kina ser hon också som ekonomiska osäkerhetsfaktorer, liksom den svenska bostadsmarknaden och klimatförändringarna.

Äldrevården behöver mer resurser

I Sverige kommer andelen äldre i befolkningen att öka när vi lever allt längre, och det kommer att behövas 55 000 fler anställda i äldreomsorgen och 700 nya äldreboenden de kommande åren, enligt finansministern.

När det gäller klimatet säger hon att vi kommer att behöva både bekämpa klimathotet och anpassa oss till det.

– Vi behöver både brandbilar och laddstolpar.

M: Reformutrymmet intecknat

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger till SVT att det inte finns några pengar till nya reformer nästa år.

– Och det beror på att finansministern redan har spenderat dem. Det är ett problem.

Men det finns fem-sex miljarder i reformutrymme?

– Det är väldigt begränsat, men det är bra att hon erkänner att hon har intecknat så mycket pengar. Problemet är att vi inte når överskottsmålet i år trots en brinnande högkonjunktur, säger Elisabeth Svantesson som menar att finansministern inte har förberett tillräckligt för en kommande lågkonjunktur.

Hon nämner fördubblade vårdköer och tredubblade köer till BUP som något av det som nästa regering måste ta itu med.

– Jag är rätt säker på att när det vänder kommer hon tvingas höja skatter på bred front.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.