”Det här är en otroligt central del för att få bukt på sjukskrivningarna”, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Regeringen satsar 2,9 miljarder för att minska sjuktalen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar de två kommande åren 2,9 miljarder kronor på att få sjukskrivna tillbaka i arbete. I satsningen ingår att en helt ny yrkesgrupp inom vården ska skapas.

I dag tecknar regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) en överenskommelse som ska förebygga sjukskrivningar och hjälpa sjukskrivna tillbaka till jobbet.

Satsningen löper över två år och ett av målen är att få till ett bättre samarbete mellan arbetsgivare, sjukvård och Försäkringskassan.

Ny grupp ska stötta och samordna

En helt ny yrkesgrupp inom vården ska också etableras. De så kallade ”rehabiliteringskoordinatorerna”, som hittills funnits som ett pilotprojekt i vissa landsting”, permanentas.

De ska ge de sjukskrivna stöd, fungera som kontaktpersoner och samordna rehabiliteringen. Vid behov ska koordinatorerna ta kontakt med arbetsgivaren för att underlätta patientens återgång i arbete.

– Det här är en otroligt central del för att få bukt på sjukskrivningarna, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till DN.

SKL: Vi är mycket nöjda

Överenskommelsen innebär också att ett elektroniskt utbyte mellan Försäkringskassan och vården ska komma till stånd och att landstingen tar ansvar för att ha läkare med fördjupad kunskap om försäkringsmedicin.

– Vi är mycket nöjda. Satsningen på koordinering av hälso- och sjukvårdens insatser för sjukskrivning och rehabilitering, i kombination med en satsning på att stärka den försäkringsmedicinska kompetensen inom hälso- och sjukvården kommer att bli till stor nytta, såväl för individen som för hälso- och sjukvården och arbetsgivarna, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande på SKL, i ett pressmeddelande.

Sjukskrivningarna ökar

Den nya överenskommelsen är en fortsättning från förra årets satsning på 1,5 miljarder kronor.

Under flera år har sjukskrivningarna ökat, men Försäkringskassan ser en möjlig utplaning inför nästa år, skriver Dagens Nyheter.

Läs mer: Ingen vet varför sjukskrivningarna ökar dramatiskt

Regeringen har satt som mål att Sverige i snitt ska ha 9,0 sjukpenningdagar per person. För ett år sedan var antalet sjukpenningsdagar 12,7 per person.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer