Foto: SVT.

Regeringen satsar på utskällt Fas 3

Uppdaterad
Publicerad

I nästa veckas höstbudget presenterar regeringen en miljardsatsning på det kritiserade Fas 3 som en lösning på långtidsarbetslösheten.

– Det finns tre huvuddelar i detta. För det första kommer vi att satsa på 1.000 nya utvecklingsanställningar inom Samhall. Det andra är att vi kommer att förstärka stödet för dem som är i sysselsättningsfasen. De kommer att fortsätta få praktik och arbetsmarknadsutbildning, till exempel. Det tredje är att det ska bli fortsatt väldigt, väldigt billigt för arbetsgivare att anställa långtidsarbetslösa, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström till SVT Nyheter.

Satsningen, som beräknas kosta 2,2 miljarder kronor, kommer att presenteras i sin helhet nästa vecka. Samtidigt som Hillevi Engström nu vill göra en extrasatsning på sysselsättningsfasen, eller Fas 3 som det oftast kallas, betonar hon gärna att Sverige ändå har en ganska låg långtidsarbetslöshet om man jämför med många andra länder, men den måste ändå pressas ned.

Har kritiserats hårt

Den här satsningen, kanske framför allt satsningen på handledarstöd och arbetsmarknadsutbildning, ska ses i ljuset av den hårda kritik som har funnits mot Fas 3. I Fas 3 hamnar de långtidsarbetslösa, och i dag är de nästan 34.000 personer och alltför få av dessa får ett jobb.

Fas 3 är mycket omdiskuterad, och hårt kritiserad på sina håll. Bland annat har oppositionen kritiserat regeringen för att den satsar alldeles för lite på att ge de arbetslösa tillräckligt gott stöd och att det får detta stöd i tillräckligt god tid innan de trillar in i långtidsarbetslöshet.

Men arbetsmarknadsministern avfärdar att den nya satsningen skulle vara ett underbetyg åt den egna politik man hittills har fört på det här området.

– Jag har ju varit noga med att understryka detta, att det har ju funnits en möjlighet under flera års tid att få utbildning. Det är viktigt att arbetsförmedlingen verkligen ger utbildning, kompetenshöjande insatser och praktik även om man är långtidsarbetslös, och även om man har fått insatser tidigare, säger Hillevi Engström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet