”Det är alldeles uppenbart när vi nu har prövat högskoleprovet under pandemitider att det är en osäkerhet i vem som gör vad”, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen ser över ansvaret för högskoleprovet

Publicerad

Högskoleprovet skjuts upp igen, det står klart efter en omröstning i Utbildningsutskottet idag. Istället vill man försöka anordna två prov i vår. Samtidigt vill regeringen nu se över vem som ska ha ansvaret för högskoleprovet i framtiden.

Även höstens högskoleprov kommer alltså att ställas in. Beskedet var väntat, och idag röstade riksdagens utbildningsutskott mot ett initiativ som skulle ha uppmanat regeringen att ändå försöka få provet genomfört.

Istället vill landets universitet och högskolor satsa på att anordna två högskoleprov till våren, om man kan göra det på ett smittsäkert sätt. Nu vill regeringen också se över vem som ska ha ansvaret för provet i framtiden.

– Jag har initierat ett sådant arbete. Vi måste se över ansvarsfördelningen, för det är alldeles uppenbart när vi nu har prövat högskoleprovet under pandemitider att det är en osäkerhet i vem som gör vad, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Ansvaret för högskoleprovet är idag uppdelat på 21 olika lärosäten samt Universitets- och högskolerådet Högskoleministern öppnar för att istället lägga över ansvaret för provet på en enda myndighet.

– Det har inte varit tillräckligt tillfredsställande att alla på varsitt håll, 21 lärosäten och Universitets- och högskolerådet, har försökt ta ansvar. Vi måste få till en bättre samordning, säger Matilda Ernkrans.

– Vem är det till exempel som ska vara ansvarig för att utbilda provvakter, är det lärosätena eller kan Universitets- och högskolerådet ta ett mer samlat ansvar?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer