Regeringen ska utreda förbud mot rasistiska organisationer

Uppdaterad
Publicerad

Rasistiska organisationer, och även deltagande i sådana, kan komma att förbjudas i Sverige. Saken ska nu utredas av en kommitté, tillsatt av regeringen.

Den organiserade rasmismen är ”ett hot som behöver uppmärksammas särskilt”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Justitieminister Morgan Johansson (S) meddelar att man nu tillsätter en kommitté som ska undersöka om det bör finnas ett särskilt straffansvar på området.

– För alla rörelser är organisationen det kanske viktigaste verktyget man har för att sprida sin ideologi och rekrytera människor och tar vi ifrån dem det verktyget skadar vi den här typen av destruktiva ideologier. Det vi har utrymme för är att förbjuda olika typer av rasistiska organisationer, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Justitieministern: ”Ett stort steg”

Det som utredaren, justitieråd Dag Mattsson, ska undersöka är ett förbud mot deltagande i en rasistik organisation och ”rasistiska organisationer som sådana”.

– Ska man göra något riktigt verkningsfullt handlar det om ett organisationsförbud. Det är ett stort steg, Sverige har aldrig haft det, men det var det vi landade i, säger Morgan Johansson om regeringens bryderier.

”Skulle kunna utgöra terroristbrot”

Regeringen skriver i pressmeddelandet om bakgrunden till beslutet:

”Vit makt-miljöns aktiviteter utgör också ett hot mot enskilda individer. Personer inom den miljön bedöms ha förmåga att begå grova våldsbrott som skulle kunna utgöra terroristbrott i Sverige”

Senast i slutet av februari 2021 ska utredaren redovisa vad han kommit fram till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.