Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrations- och integrationsminister Anders Ygeman vill utreda språk- och samhällskunskapskrav för permanenta uppehållstillstånd. Foto: Alma Henriksson/TT

Regeringen ska utreda språkkrav för permanent uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsätter en utredning för att utreda språk- och samhällskunskapskrav för permanent uppehållstillstånd. Det säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) under en pressträff.

– I Sverige ska du möta tydliga krav från samhället, säger han. 

Många som kommer till Sverige lär sig språket och tar sig in i arbetslivet – men alltför många har inte tagit, eller fått chansen att bli en del av samhället, enligt Anders Ygeman:

– Kan du inte språket är det svårt att vara en del av det svenska samhället. Det skapar en grogrund för parallellsamhällen, säger och fortsätter:

– Många hamnar i en tillvaro som präglas av våld och kriminalitet, det kan vi aldrig acceptera.

Knäcka gängen

Utredaren Fredrik Fries från Stockholms kammarrätt får nu uppdraget att ta fram förslag på vilka kunskapskrav inom svenska och samhällskunskap som bör ställas för att få permanent uppehållstillstånd, så kallat PUT.

Förslagen ska senare kompletteras av ytterligare förslag på än skarpare krav för att få medborgarskap, säger Ygeman.

Moderaternas migrations- och socialförsäkringspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard anser att det inte är en utredning som behövs utan konkreta förslag.

– Socialdemokraterna gör återigen det de är bäst på och tillsätter en utredning när det som behövs är konkreta förslag. Hade S menat allvar hade de kunnat rösta ja till det lagförslag som vi lade på riksdagens bord för ett år sedan. Språket är en avgörande del för integrationen, säger Stenergard.

Migrationskommitténs förslag

Bakgrunden till utredningen går också att finna i tidigare rekommendationer från den så kallade migrationskommittén.

De rekommendationerna handlar bland annat om att personer som söker permanent uppehållstillstånd bör ha uppnått godkänt resultat på lägst kurs C i Svenska för invandrare (SFI).

Rekommendationerna handlar också om att de sökande ska ”tillskansa sig grundläggande kunskaper om de lagar och principer som ligger till grund för det svenska samhällsskiktet”, uppger integrationsministern.

2019 tillsatte regeringen en utredning om språk- och samhällskunskapskrav men då gällde det medborgarskap.

Uppdraget ska redovisas senast den 22 maj nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.