Regeringen svänger i Palestinafrågan, erfar SVT. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen vill höja Palestinas status i FN

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen säger ja till att Palestinas status i FN uppgraderas. Det blir med största sannolikhet resultatet av förhandlingarna inom Alliansen inför omröstningen på torsdag i FN:s generalförsamling.

Regeringen har varit splittrad i synen på Palestinas närvaro i FN. Avgörande för regeringens ställningstagande är att folkpartiet ändrat hållning i frågan. Folkpartiledaren Jan Björklund säger nu att han kan tänka sig att Sverige ger Palestina en permanent observatörsstatus i FN. Det betyder att Palestina får samma ställning som Vatikanstaten, som är observatör i FN utan rösträtt.

Björklunds motivering till partiets omsvängning är att tiden är inne att ge president Abbas erkännande för de fredsansträningar han visat och att en uppgradering av Palestinas status är en lämplig markering från världssamfundet.

Mycket känsloladdad

Synen på Palestina är en mycket känsloladdad fråga inom Alliansen. Inte minst i Folkpartiet som av tradition i första hand ställer sig på Israels sida. Men flera folkpartister har avvikit från partilinjen och skrivit debattartiklar om att Sverige måste uppgradera Palestina och i nästa steg erkänna Palestina som en stat.

En av dem som under lång tid drivit Palestinas sak är riksdagsledamoten Anita Brodén, som är mycket nöjd med partiets omsvängning. Hon säger till SVT att om den palestinske presidenten Mahmoud Abbas inte får ett erkännande för sina fredsansträngningar hade det indirekt gett Hamas en legitimitet.

Kristdemokraterna har gradvis närmat sig Folkpartiets hållning när det gäller uppgraderingen av Palestinas status i FN. Centerpartiet sticker ut i Alliansen med ett stämmobeslut som kräver att Sverige erkänner Palestina som en stat. Därmed står Centern på samma sida som de rödgröna partierna i riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Mer i ämnet