Klart för nya bosättningar i Östra Jerusalem

Uppdaterad
Publicerad

Den israeliska regeringen har i princip gett klartecken för att 1 500 nya bostäder får byggas för judiska bosättare i det annekterade Östra Jerusalem.

En talesman för inrikesdepartementets planeringsavdelning har uppmanat bosättarna att återkomma med en begäran att få bygga 1 500 bostäder för slutgiltigt godkännande. Bosättarna hade begärt tillstånd förr 1 600 nya bosättarhem.

Bostäderna ska ingå i den judiska bosättningen Ramat Shlomo i den huvudsakligen arabiska östra sektorn av Jerusalem som Israel intog 1967 och senare annekterade.

Den kontroversiella planen har varit aktuell tidigare men lagts på is. Den dök åter upp efter det att Palestina fått förhöjd observatörsstatus i FN. Palestinierna utnyttjar sin nyvunna ställning genom att vända sig till FN:s säkerhetsråd i frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Mer i ämnet