Israel: FN-beslutet kommer att skada freden

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet i FN:s generalförsamling är ”negativ politisk teater”, säger Israel om gårdagens omröstning.

– Det är en negativ utveckling som kommer att skada freden, sade Israels regeringstalesman Mark Regev i en intervju med brittiska BBC på fredagen. 

FN:s generalförsamling röstade på torsdagen ja till höja Palestinas status till observatörsstat i världsorganisationen. Det innebär att palestinierna nu kan delta i FN-debatter och möjligen också få tillgång till andra internationella organ, som till exempel den Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Enligt palestiniernas president Mahmoud Abbas var omröstningen i FN ”den sista chansen att rädda två-statslösningen” och på Västbanken och i Gaza har FN-beslutet väckt hopp om nya fredssamtal med Israel.

Motsatt effekt

Men Israel menar alltså att FN-beslutet kommer att få den motsatta effekten.

– Det här är negativ politisk teater som tar oss ur förhandlingsprocessen, sade Mark Regev.

– Frågan är om palestinierna är villiga att möta oss. Är de beredda att erkänna Israels legitimitet och är de beredda att säga att en egen stat blir slutet på konflikten.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman har meddelat att man inte kommer införa sanktioner och hålla sig till alla avtal som tidigare slutits.

– Vi hotar inte någon med sanktioner. Vi kommer att uppfylla alla avtal. Tills nu har vi varit betydligt mer generösa än vad dokumenten och protokollen kräver, sade Lieberman i rysk tv enligt TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Mer i ämnet