Foto: TT

Regeringen utreder skärpta krav på religiösa friskolor

Publicerad

Huvudmän för religiösa friskolor ska stå för grundläggande värderingar så som jämlikhet och mänskliga fri- och rättigheter. Detta enligt nya direktiv till en utredning från regeringen, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Enligt skollagen ska all undervisning på svenska skolor vara fri från religiös påverkan. Eventuell bön eller liknande ska ske utanför undervisningen och vara frivillig.

Gustav Fridolin säger att han inte kan bedöma hur många skolor som skulle påverkas av skärpta regler eller vad som skulle hända med de huvudmän som eventuellt kan beslås med att bryta mot reglerna. Oavsett hur vanligt det är att elever påtvingas religiösa inslag i skolan bör problemet tas på allvar, anser utbildningsministern.

– För den elev som utsätts för en religiös påverkan så är ju problemet stort. Även om det inte är en sanning på många skolor, så måste vi kunna känna tillit till alla dem som får förtroende att driva skola i Sverige, säger Fridolin till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.