Foto: Marko Säävälä/TT

Regeringen vill att fler som döms för brott ska utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att fler personer som begår allvarliga brott ska kunna utvisas från Sverige.

– Om du döms för ett allvarligt brott i Sverige och inte är svensk medborgare ska du som huvudregel kunna utvisas, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman på en pressträff.

Regeringen presenterar på fredagen en rad förslag som ska öka möjligheten att utvisa personer som har begått brott i Sverige.

Utvisning på grund av brottets allvar ska kunna ske vid ett lägre straffvärde än i dag, enligt förslaget, vilket betyder att straffvärdesgränsen halveras från 12 till sex månaders fängelse.

– Om du döms för ett allvarligt brott i Sverige och inte är svensk medborgare ska du som huvudregel kunna utvisas. Förtroendet för rättsstaten och migrationspolitiken är beroende av om den som kommer till landet också följer våra lagar, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman på en pressträff.

Högre krav på etablering

Brottets karaktär ska också kunna ligga till grund för utvisning, bland annat om det inneburit ett angrepp på någons liv, hälsa, frihet eller frid.

Regeringen vill även att man ska kunna ställa högre krav på etablering i det svenska samhället. Dessutom föreslår man att återreseförbudet efter utvisningen ska kunna bli längre och att fler ansökningar om uppehållstillstånd ska kunna avslås.

Bedöms öka utvisningarna

Förslagen grundar sig i en utredning som presenterades i somras och Ygeman upprepar Socialdemokraternas mantra om att vända på varje sten för att knäcka gängbrottsligheten.

– Därför måste reglerna för utvisning på grund av brott skärpas. Förslagen bedöms öka utvisningarna med åtminstone 30 procent, säger han.

Regeringens förslag väntas träda i kraft den 2 juli 2022.

Oppositionen vill gå längre

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard menar att regeringens förslag är långt ifrån tillräckliga.

-Moderaterna menar att det inte ska krävas straffvärde motsvarande fängelse på sex månader, utan det ska räcka med fängelse. Det innebär att utvisning kan bli aktuellt i betydligt fler fall än regeringens förslag, såsom misshandel av normalgraden, skriver hon i en skriftlig kommentar.

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson, önskar också att regeringen gick längre.

– Socialdemokraterna fortsätter att göra mer än vad Alliansen gjorde men återigen är det långt ifrån tillräckligt. SD vill se utvisning av samtliga utländska brottslingar, oaktat återfallsrisken och utlänningens anknytning har de förverkat sin rätt att vara i vårt land, skriver han i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.