Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsministern: 200 myndigheter ska spara – för att pressa priserna.

Regeringen vill att myndigheter ska minska sin elförbrukning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att statliga myndigheter ska genomföra energibesparande åtgärder för att minska sin elförbrukning.

– När vi minskar vår förbrukning av el så kan också priserna sjunka, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Regeringens förslag går ut på att 200 statliga myndigheter ska genomföra energibesparande åtgärder och rapportera sin elförbrukning varje månad till Energimyndigheten.

Det kan till exempel handla om att byta belysningskällor till mer energisnåla tekniker eller styra belysning och ventilation så att inte onödig el dras nattetid.

Regeringen vill även ge länsstyrelserna i uppdrag att stötta kommuner och regioner för att minska sin elförbrukning.

– När vi minskar vår förbrukning av el så kan också priserna sjunka. Här är också många hushåll som redan i dag gör en stor insats, både för sin egen elräkning, men också för att minska förbrukningen, säger statsminister Magdalena Andersson som betonar att detta är åtgärder som kommer att ge effekt redan under den kommande vintern.

Tidigare i veckan meddelade Magdalena Andersson att hon vill skapa en bred europeisk koalition för lägre elpriser där regeringen kräver att elpriserna på den europeiska energimarknaden frikopplas från priset på gas.

– Jag jobbar nu stenhårt med mina kolleger runt om i Europa och med EU-kommissionen för att koppla bort elpriserna från gaspriserna. Det skulle mer än halvera elpriserna i södra Sverige. Därutöver kan vi vidta åtgärder i Sverige för att minska förbrukningen och också få ner elpriserna, säger Andersson.

Energimyndigheten positiva

Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten, är positiv till förslaget.

– Vi behöver se över hur vi använder energi på ett klokare sätt i Sverige i dag, inte minst inom den offentliga sektorn som är en stor energiförbrukare, säger Robert Andrén.

Ser du några svårigheter med att genomföra det här förslaget?

– Det är alltid en utmaning att få ihop så många aktörer och få ihop processen. Det är över 200 myndigheter och väldigt många kommuner och regioner, så det är den stora utmaningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.