Regeringen vill bygga vaccinfabrik

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa på att bygga en ny vaccinfabrik i Sverige tillsammans med en privat producent. Syftet är att få ett skydd mot en eventuell global epidemi av fågelinfluensan.

Enligt planerna ska fabriken vara klar 2010 och kunna täcka svenskarnas behov av vaccin vilket innebär ca 18 miljon- er doser. Kostnaden för bygget beräk- nas till runt 1 miljard kronor. Hur stor del staten ska stå för är oklart.

Från samma område i Rumänien där den dödliga varianten av fågelinfluensan upptäcktes i oktober, rapporteras i dag om nya mystiska fågeldödsfall.

Vill inte stå i kö

Folkhälsominister Morgan Johansson gav besked om planerna efter att ha sonderat med övriga riksdagspartier på tisdagen.

– Om världen skulle drabbas av en pandemi av influensa vill inte vi behöva stå i kö bakom andra länder som ger sig ut på den öppna marknaden för att köpa vaccin, säger Morgan Johansson till TT.

Kontakter ska tas med olika tillverkare under våren. Företaget som tar hem avtalet måste ta på sig att leverera influensavaccin till Sverige om så behövs före 2010.

Fabriken ska också tillverka vaccin mot den så kallade årliga influensan.

Landsting gick ihop

Tidigare har ifrågasatts om den svenska marknaden är stor nog för en vaccinfabrik. Morgan Johansson kommer också att på fredag lansera planen för sina kollegor i Norden och senare i Litauen.

Hittills har enskilda landsting köpt vaccin på egen hand. Nyligen bestämde de sig för att i framtiden gemensamt handla upp vaccin, för att skydda sig mot en eventuell pandemi.

Bygga ut lager

Tidigare har Socialstyrelsen pekat på just en inhemsk produktion av vaccin som en möjlig lösning. Även exempelvis kristdemokrater och moderater har förespråkat detta.

– Jag är positivt överraskad över att regeringen nu lyssnat på oss. Det viktiga är att vi nu säkrar tillgången till ett vaccin, säger Ewa Björling (m).

Regeringen kommer också under nästa år att bygga ut lagren av så kallade antivirala läkemedel, som lindrar symtomen vid influensa, till att täcka 25 procent av befolkningen.

Fakta: Influensa och pandemi

* Influensa är en smittsam virussjukdom som drabbar luftvägarna.

* Den ”vanliga” influensa som så gott som varje höst drabbar norra halvklotet har i princip alltid brutit ut i Sydostasien tidigare samma år. Vaccinering av riskgrupper, som äldre och personer med kroniska sjukdomar, är viktigaste åtgärden för att förhindra smittspridning. Upp till 80 procent av dessa klarar sig från att bli sjuka.

* Så kallade antivirala läkemedel, som Relenza och Tamiflu, är inga vaccin, men kan förkorta sjukdomstiden och lindra symtom.

* Fågelinfluensa kan drabba både djur och människa. Farligaste varianten sprids av viruset H5N1, som i dag inte smittar från människa till människa. Risken för att människor ska smittas anses som väldigt liten. I samband med utbrott under 2003 och 2005 har mer än 100 miljoner fåglar, främst i Sydostasien, dött eller slaktats.

* En pandemi är en smittsam sjukdom som drabbar flera världsdelar. Ett vaccin kan inte börja framställas förrän viruset som utlöst pandemin är känt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.