Ska mobiler förbjudas i skolan? Foto: TT

Regeringen vill förbjuda mobiler i skolan

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven sade i regeringsförklaringen på måndagen att regeringen vill införa mobilförbud i skolan. Den nya lagstiftningen ska börja gälla 2021 och är en del av överenskommelsen i januari.

– En nationell plan för studiero och trygghet i skolan ska tas fram. Mobilförbud införs. Det var det mycket korta beskedet statsminister Stefan Löfven gav i regeringsförklaringen.

Enligt förslaget som väntas läggas fram under hösten ska en ny lagstiftning kunna gälla från 1 januari 2021, uppger Utbildningsdepartementet och hänvisar till januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L.

Rektor och lärare bestämmer

Mobilförbud införs i klassrum – rektor och lärare har rätten att bestämma om mobiler ”kan/ska användas vid olika tillfällen med bestämda syften”, står det i överenskommelsen. 

Det är dock oklart om förslaget gäller både grund- och gymnasieskola eftersom den nya utbildningsministern Anna Ekström var otillgänglig för kommentar.

Det är också oklart om det innebär ett generellt förbud som lärare och rektorer kan göra undantag ifrån.

– Jag vill inte tolka det som står i den punkten, säger Natali Sial.

Skolverket

Även Skolverket avböjer att kommentera hur ett mobilförbud kan utformas eftersom det är regeringen som behöver redogöra för hur de tänker sig att reglerna för ett mobilförbud i skolan.

– Skolverket kan inte svara på det idag. När det kommer förslag från regeringen på hur mobilförbudet ska genomföras, exempelvis regeländringar, så kommer Skolverket sannolikt bli en av remissinstanserna och då lämna eventuella synpunkter, uppger Skolverkets presschef Mattias Ragert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.