Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen och Sverigedemokraterna vill dubbla antalet dagar som föräldrar kan ta ut samtidigt. Antalet dagar ska gå från 30 till 60 dagar. Foto: Martina Holmberg / TT /SVT

Regeringen vill fördubbla föräldrars dubbeldagar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna vill förändra föräldraförsäkringen och dubbla antalet dagar som föräldrar kan ta ut samtidigt. Antalet ska gå från 30 till 60 dagar.

Enligt KD-ledaren och energi- och näringsministern Ebba Busch är målet att föräldrar ska kunna spendera mer tid med sina barn, ge barnen en större anknytning samt förbättra mammors hälsa.

– Vi har sett att det har påtagliga, mätbara effekter på kvinnors hälsa att man använder dubbeldagarna, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Anders Ygeman, Socialdemokraternas talesperson i socialförsäkringsfrågor, är i stort positiv till regeringens förslag.

– Det är bra med fler dubbeldagar. Det kan ha positiva effekter på kvinnors hälsa och förhoppningsvis leda till att fler pappor är hemma med sina barn. Men om förslaget också ska omfatta ett så kallat nanny-system där föräldrapenningen kan överlåtas till bekanta, är vi mer negativa. Det skulle varken gynna ett jämställt uttag eller föräldrarnas tid med barnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.