Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen vill förstärka sjuk- och aktivitetsersättningen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår höjd sjuk- och aktivitetsersättning och utökad rätt till personlig assistans i den kommande budgeten.

– Man väljer inte funktionsnedsättning eller sjukdom, för vissa är vardagspusslet svårare att få ihop, det är dem vi vänder oss till, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på en pressträff.

Regeringen vill förbättra ekonomin för människor med sjuk- och aktivitetsersättning och föreslår därför satsningar i den kommande höstbudgeten.

Det meddelar jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP), socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

– Vi måste jämna ut de ekonomiska klyftorna i samhället. För att komma dit behövs reformer, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi.

Ska ge förbättrad ekonomi för utsatta grupper

Drygt två miljarder kronor föreslås till en förstärkt sjuk- och aktivitetsersättningen i form av höjd garantinivå och höjt bostadstillägg.

Personer med hel sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning får drygt 1 000 kronor mer per månad, enligt förslaget. Det beräknas kosta drygt 1,5 miljarder kronor per år. Det höjda bostadstillägget beräknas kosta 550 miljoner kronor på årsbasis.

70 miljoner kronor ska även satsas på ett höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar med barn mellan 7-10 år.´

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi menar att detta är grupper som länge halkat efter ekonomiskt och att regeringens budgetsatsning skulle innebära en förbättrad ekonomi för över 160 000 männsikor.

– Man väljer inte funktionsnedsättning eller sjukdom, för vissa är vardagspusslet svårare att få ihop, det är till dem vi vänder oss till, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Vänsterpartiet: ”Äntligen”

Förslagen fanns även med på Vänsterpartiets kravlista för höstbudgeten.

– Äntligen sker de här sakerna. Vi har slagits i motvind väldigt länge, säger Vänsterpartiets vice ordförande Ida Gabrielsson som betonar att partiet vill se höjda ersättningsnivåer generellt, inte bara i grundersättningen.

Enligt hennes är det för tidigt att säga om Vänsterpartiet kommer att stödja höstbudgeten i riksdagen, eftersom man vill göra en ”helhetsbedömning”.

Regeringen vill också lägga 3,5 miljarder kronor, fullt utbyggt, till fler förstärkningar inom den personliga assistansen.

– Sammantaget leder de här förändringarna till att 2 000 personer, varav ungefär 800 barn får rätt till assistans. Det är en lättnad för många vuxna och barn som slipper gå runt med en klump i magen och fundera på hur assistansen ser ut framöver, säger socialminister Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.