Morgan Johansson (S) vill ha en lagstiftning för att straffa Förintelseförnekare. Foto: SVT

Regeringen vill göra det olagligt att förneka Förintelsen

Publicerad

Regeringen vill göra det straffbart att förneka Förintelsen. Det uppger justitieminister Morgan Johansson (S) för Ekot och meddelar att en parlamentarisk kommitté ska tillsättas för att se över hur en sådan lagstiftning ska se ut.

Att förneka Förintelsen, folkmordet på judar och andra grupper under andra världskriget, är redan straffbart i flera europeiska länder. I många fall går det dock under hatbrottslagstifning.

– Förintelsen är världshistoriens största brott mot mänskligheten, och det får inte glömmas. De som försöker få världen att glömma och blanda bort korten, de måste stå till svars för det, säger Morgan Johansson.

Bedriver man propaganda som syftar till detta ska man kunna straffas med en sådan lagstiftning. Justitieministern nämner flera skäl till att regeringen vill få lagen på plats, bland annat att högerextremism växer sig starkare och att de ögonvittnen som överlevt förintelsen blir allt färre.

I den parlamentariska kommitté som nu ska tillsättas för att se över frågan inbjuds alla riksdagspartier att delta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer