Så tänker resenärerna själva om sina resval. Foto: Andreas Hult/SVT

Regeringen vill göra klimatdeklarationer för långa resor obligatoriska

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa en obligatorisk klimatdeklaration på resor. Tanken är att den som ska köpa en längre resa med flyg, tåg, färja eller buss ska kunna välja det mest klimatsmarta alternativet.

Regeringen vill minska klimatpåverkan och stimulera klimatsmart resande. Därför får myndigheten Trafikanalys nu i uppgift att lämna förslag på hur det kan göras obligatoriskt att redovisa klimatpåverkan.

”Tror på styrande effekt”

Tanken är att det ska gälla i samband med marknadsföring och försäljning av långa resor med buss, tåg, flyg eller färja.

– Du ska få ett utmärkt underlag när du ska ta ställning till dina resval. På det sättet kan du som konsument eller företag faktiskt se hur man ska minska sitt klimatavtryck, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Hur effektivt kommer det här att vara egentligen?

– Svårt att säga, men jag tror att med det starka intresse som finns i dag för tågresor och för klimatsmart resande kommer det ha en styrande effekt, säger Tomas Eneroth (S).

Då ska utredningen vara klar

Trafikanalys kommer att lämna förslag på hur en klimatdeklaration kan komma att införas och vilka företag det ska gälla.

Den 30 april ska utredningen vara klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.