Regeringen vill införa kontroller i zoner strax innanför gränsen för att underlätt brottsbekämpning. Foto: TT

Så vill regeringen stoppa stöldligor

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterade på onsdagen ett åtgärdspaket mot de ligor som härjar i Sverige. Han beskriver dem som ett stort problem.

– Vi vet av polisens underrättelseverksamhet att de inriktar sig på länder som Tyskland, Storbritannien och Sverige, säger Johansson.

De flesta ligor har sina baser i Litauen, Rumänien, Polen och Georgien.

Paketet innehåller sju olika typer av insatser, varav flera är kända sedan tidigare.

Som tidigare aviserats ska nu en ny brottsrubricering, inbrottsstöld, utredas. Minimistraffet för stölder som utförs genom inbrott ska vara ett års fängelse jämfört med sex månader i dag. Det innebär också att det blir lättare att utvisa den dömde.

Utredaren ska även föreslå skärpta lagar mot systematiska stölder, liksom en kriminalisering av försök och förberedelse till häleri.

Utredaren ska också titta på frågan om tillträdesförbud till butiker för de som vid upprepade tillfällen stulit i butiken.

Regeringen föreslår utökad kameraövervakning nära gränsen och automatiskt avläsning av fordonens registreringsnummer. Foto: TT

Fängelse i hemlandet

En annan typ av åtgärd handlar om att fler dömda ska avtjäna sina straff i hemländerna. Justitieministern tror att det kan verka avskräckande.

– Vi tar dig, vi dömer dig, vi skickar hem dig, säger Johansson.

Han uppger dessutom att svenska fängelseplatser behövs för ”svenska bovar”.

Kriminalvården får nu i uppdrag att effektivisera arbetet för att utländska brottslingar ska överföras till sina hemländers fängelser. Ett ökat sådant samarbete med Rumänien och Litauen står närmast på tur.

När det gäller Rumänien har dålig standard på rumänska fängelser hittills förhindrat överföring av fångar.

Stoppa utförsel

Regeringen vill också göra det svårare att föra ut stöldgods ur Sverige. Polis, tull och kustbevakning får i uppdrag att till sommaren ta fram förslag på hur de kan förbättra sina insatser och sitt samarbete på det området. Dessutom ska lagen ändras så att kustbevakning får större möjligheter att bistå polisen, oavsett vad det handlar om för brott.

– Det kan innebära att de till exempel kan stoppa fartyg med stöldgods, säger Morgan Johansson.

Polisen får också två månader på sig att lämna förslag på hur kontrollerna vid gränserna ska kunna stärkas.

Morgan Johansson ser framför sig att man sätter upp automatisk kamerabevakning med nummerplåtsavläsning och fordonsavkänning i gränsområdena. På så sätt ska misstänkta fordon upptäckas i tid och stoppas i det gränsnära området.

Regeringen vill också utöka det internationella polissamarbetet för att komma åt de internationella stöldligorna. Till exempel har Rumänien erbjudit sig att skicka rumänsk polis till Sverige så att svensk polis ska få snabb tillgång till information om rumänska ligor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.