Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) vill förbättra integrationen genom en obligatorisk kurs i samhällsvetenskap för nyanlända. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Regeringen vill införa samhällskunskap för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår en obligatorisk kurs i samhällskunskap för alla nyanlända. Det rapporterar Ekot.

Den obligatoriska utbildningen går under benämningen ”Sverigekursen” och skall vara mer omfattande än den information som i dag erbjuds.

Frågan anses viktig, inte minst för Liberalernas partiledare Johan Pehrson, som också är arbetsmarknads- och integrationsminister:

– Vi tror att det är helt avgörande för integrationen. Ska människor ha en chans i Sverige, och det vill vi, så måste man förstå hur Sverige fungerar.

Enligt Ekot är regeringspartierna och Sverigedemokraterna nu överens om att utreda hur en kurs i samhällskunskap för nyanlända ska utformas.  Och just obligatoriet är viktigt, säger Johan Pehrson vid Liberalernas riksmöte i Linköping.

– Det är en signal  att ”välkommen till Sverige, här är reglerna, nu kör vi”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.