Regeringen och inrikesminister Anders Ygeman tycker att förslaget om skarpare vapenlagar inom EU går för långt. Foto: TT

Regeringen vill mildra EU:s vapenförslag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tycker att förslaget om skarpare vapenlagar inom EU går för långt. Inrikesminister Anders Ygeman säger till SVT att han vill att förslaget ändras på flera punkter för att inte försvåra för svenska jägare.

Efter terrordåden i Paris lade EU-kommissionen snabbt fram ett åtgärdspaket för att skärpa vapendirektivet. Förslagen handlar bland annat om förbud mot vissa halvautomatiska vapen, att vapenlicensen ska förnyas vart femte år och utökade läkarkontroller av vapenägare.

Har upprört

Detta har bland annat upprört Svenska Jägareförbundet som inte tycker att det finns ett problem inom jägarkåren. Och nu vill också regeringen se en ändring av förslagen.

– Framförallt handlar det om de bitar som försvårar för svenska jägare. Det handlar om läkarintygen, att vapenlicenserna ska bli tillfälliga och att vissa jaktvapen, åtminstone på marginalen, som har legitima användningsområden riskerar att bli förbjudna, säger Anders Ygeman (S), inrikesminister till SVT nyheter.

Lyft frågan

Anders Ygeman har redan lyft frågan med EU-kommissionären med ansvar för inrikes frågor, Dimitris Avramopoulos och ministern tror att Sverige har bra möjligheter att påverka förslaget

– Vi ska ha tuff lagstiftning och jag tror att det är rätt av EU-kommissionen att förbjuda helautomatiska vapen. Men vi måste också ha en lagstiftning som tar hänsyn till förhållandena i medlemsländerna. Vi vill inte skapa onödiga besvär för Sveriges jägare när det inte är påkallat av syftet att bekämpa terrorism eller grov organiserad brottslighet, säger Anders Ygeman (S), inrikesminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.