Regeringen vill öka skyddet för hotade och förföljda personer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår nu ett antal lagändringar för ett starkare skydd för utsatta personer.

– Det här handlar ju ofta om kvinnor som kan vara utsatta för våld av sin före detta partner , det kan vara kvinnor som lever under hedersförtryck men det kan också handla om människor som har vittnat i rättegångar som behöver ha skyddade uppgifter och här ska de kunna få ett bättre skydd än vad man har i dag , säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter.

I dag lever 16.000 personer  i Sverige med skyddade personuppgifter hos Skatteverket på grund av hot om våld förföljelse eller trakasserier . Av dessa har cirka 1.600 en starkare form av skydd, det vill säga att de har ingen adress i folkbokföringen.

Ska kunna ges på obestämd tid

Och för att lättare kunna få ett starkare skydd föreslår regeringen att ett nytt begrepp ”skyddad folkbokföring” införs. Det nya skyddet ska vara mer anpassat efter olika personers behov och ska också kunna ges under obestämd tid mot i dag högst tre år .

– Det innebär att det blir ett mer flexibelt instrument än vad vi har i dag så att man ska kunna anpassa det utifrån det behov som den enskilde har och att man ska få det stöd man  behöver utifrån vilken situation man är i . Det kan också vara så att man med det nya inte behöver flytta på samma sätt som i dag för att kunna få ett skydd, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Ska räcka med ena förälderns medgivande

Regeringen föreslår också att socialnämnden ska kunna ansöka om skyddad folkbokföring för barn under 18 år om barnet behöver skydd mot sina vårdnadsgivare.

– Det ska bli lättare att få skyddad identitet även om en förälder misstycker. Vi har som samhälle ett stort ansvar för att barn ska kunna leva i trygghet och det är därför som vi gör det här, säger Magdalena Andersson (S).

Regeringen räknar med ett brett stöd i riksdagen för förslaget om ökat skydd av personuppgifter för hotade och förföljda personer.

Lagändringarna väntas träda i kraft den 1 januari 2019.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.