Foto: Håkan Claesson, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen vill säga upp skatteavtal med Portugal och Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Sverige planerar att säga upp skatteavtalen med Portugal och Grekland.

– Vi sätter punkt för mer än tio år med en skattefri gräddfil för den ekonomiska eliten, det har varit en gräddfil som inte varit för vanligt folk, säger finansminister Magdalena Andersson (S) om förslaget.

De senaste åren har det kommit rapporter om svenska pensionärer som flyttar till Portugal och helt lagligt slipper skatt på tjänstepensionen och kapitalvinster. Det går enligt nuvarande regler att plocka ut hela tjänstepensionen på fem år om man är skriven i Portugal under tiden, och sedan flytta tillbaka till Sverige igen och fortsätta ta del av svensk välfärd.

På senare tid har även exempel från Grekland dykt upp. Landet införde förra året regler för inflyttade personer som innebär att man bara betalar sju procents skatt på inkomster från andra länder.

Regeringen vill nu att skatteavtalen med både Portugal och Grekland ska sägas upp.

Ska börja gälla nästa år

– Portugal och Grekland har speciella regler för att locka till sig kapitalstarka personer, sade finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff på måndagen.

– Vi har fått en orimlighet i beskattningen mellan Sverige, Portugal och Grekland. Att ha de här gräddfilerna för höginkomsttagare är naturligtvis orimligt, sade Magdalena Andersson.

Avtalen föreslås sägas upp 31 december 2021 och från och med 2022 är det tänkt att beskattning ska ske enligt svenska regler.

De senaste åren har mellan 500 och 800 svenskar årligen flyttat till Portugal, vilket är tio gånger så många som år 2009, då Portugal införde skattelättnaderna för att locka fler invånare till landet efter finanskrisen.

Tålamodet slut

Redan våren 2019 meddelade Magdalena Andersson att kryphålet hade täppts till genom en uppdatering av skatteavtalet med Portugal. Men det har ännu inte implementerats av Portugal, och nu kommer alltså förslaget om att riva upp avtalet.

– Tålamodet är slut, sade Magdalena Andersson på pressträffen, men lade till att avtalet kan behållas om Portugal ändrar sig och väljer att implementera det under året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.