”Vi ska ha ordning och reda på gatorna”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om situationen med det ökade användandet av elsparkcyklar i svenska städer. Foto: Geir Olsen/NTB scanpix/TT, Thommy Tengborg/TT

Regeringen vill se över regler för elsparkcyklar

Publicerad

Regeringen ger nu Transportstyrelsen i uppdrag att se över regelverket för elsparkcyklar, skriver Infrastrukturdepartementet i ett pressmeddelande.
– Elsparkcykeln är både älskad och hatad. Jag är positiv till ökad mobilitet och tycker om ny teknik men det får inte ske till priset av trafiksäkerheten, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

I flera svenska städer har användandet av elsparkcyklar och liknande fordon ökat i snabb takt. För att se över användandet och trafiksäkerheten ger nu regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att se över situationen i hela landet, skriver Infrastrukturdepartementet i ett pressmeddelande.

– Vi ska ha ordning och reda på gatorna och därför behövs en grundlig genomlysning av frågan göras, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Öka säkerheten och underlätta användandet

Transportstyrelsens uppdrag innebär att myndigheten ska föreslå lösningar i syfte att öka säkerheten i trafiken och underlätta för fordonens användare.

Uppdrag ska redovisas i tre delar. En beskrivning av regelverken för eldrivna enpersonfordon ska redovisas senast den 29 mars nästa år. En beskrivning av tillståndet gällande olyckor och olyckstillbud ska redovisas senast den 1 november 2020. Senast den 1 mars 2021 ska en slutgiltig redovisning lämnas.

Transportstyrelsens uppdrag:

Visa
  • Redogöra för de regelverk som gäller för så kallade eldrivna enpersonfordon (där bland annat elsparkcyklar ingår).
  • Beskriva läget rörande olyckor och olyckstillbud kopplade till dessa.
  • Utreda behovet av regeländringar och vid behov föreslå sådana.
  • Se över och redogöra för möjliga regelförenklingar gällande fordonen.
  • Överväga om nuvarande trafiklagstiftning möjliggör för kommuner att avgöra behovet av särskilda regler för den egna kommunen.
  • Utreda möjligheten att införa ett krav på att inneha tillstånd för uthyrning av fordonen.
  • Analysera om det bör införas krav på uthyrare att informera om gällande regler till användare av fordonen.

Källa: regeringen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer