Några av de felparkerade elsparkcyklar som staden samlat in. Foto: Trafikkontoret Stockholms stad

Nu försvinner trafikfarliga elsparkcyklar från gatorna

Uppdaterad
Publicerad

I fredags drog Stockholms stad igång arbetet med att städa upp elsparkcyklar som lämnats vind för våg på stadens gator. Hittills har 48 sparkcyklar som riskerade att utgöra en trafikfara omhändertagits av staden.

Just nu har Stockholms stad en särskild insats där elsparkcyklar som hindrar annan trafik, eller som ligger tvärs över gångbanan, samlas in. I fredags plockade staden upp 22 elsparkcyklar och i går onsdag 26 till. Elsparkcyklarna placeras tillsammans med andra felplacerade fordon, och att hämta ut fordonet från stadens förvar kan bli en dyr historia – uthyrningsföretaget måste nämligen betala 500 kronor i avgift per elsparkcykel.

– Vi har för avsikt att utföra detta under en period framöver. Nu när vi går mot höst och vinter så det är möjligt att antalet sparkcyklar minskar och då även hindren, säger Erik Söderberg, pressansvarig vid trafikkontoret i Stockholms stad.

Kraftig ökning av klagomål

I takt med att elsparkcyklarna blivit fler så har också klagomålen på felparkeringar ökat. Under mars månad kom 24 klagomål in till Stockholms stad, vilket kan jämföras med augusti då 528 klagomål kom in.

Elsparkcyklar som står i gatuhörn eller som inte utgör en fara, får dock stå kvar.

– Trafikanter och gående kan uppleva att vissa elsparkcyklar är i vägen. Men vi från staden måste förhålla oss till vissa regler och gör ny bedömning på varje plats, sen tar vi hand om dem som står mest illa till.

Januari: 20

Februari: 14

Mars: 24

April: 51

Maj: 62

Juni: 101

Juli: 186

Augusti: 528

Källa: Trafikkontoret

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer