Jan Valeskog (S) anser att det råder ren anarki när det gäller elsparkcyklar. Foto: Stockholms stad/Stefan Bokström, SVT

S vill få bort felparkerade elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Stockholms stadshus är på krigsstigen mot elsparkcyklarna i Stockholm och vill att alla som är i vägen ska forslas bort omedelbart.

Idag finns åtta företag som placerar ut tusentals elsparkcyklar på Stockholms gator, och det är alldeles för många, menar oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S). Han tycker att det har blivit ett enormt problem med elsparkcyklarna som lämnas överallt i staden.

– Det har gått för långt, det är för många. Det är ren anarki. Trafikfarligt parkerade elsparkcyklar som står i vägen på gator och torg måste forslas bort, säger Jan Valeskog.

Stadens ansvar

Valeskog menar att den avsiktsförklaring som staden tecknat med elsparkcykelföretagen att de själva ska flytta på elsparkcyklarna inte fungerar, utan att staden själva måste se till att de tas bort.

– Det finns möjligheter för staden att vidta åtgärder, men det har trafikborgarrådet Helldén vägrat. På honom låter det som det inte finns några möjligheter, men det är inte sant. Det finns lagstöd för att akut ta bort de trafikfarligt parkerade elsparkcyklarna, säger Jan Valeskog.

Valeskog säger att det är en fråga om trafiksäkerhet.

– Folk ska inte riskera att dö för att det ligger elsparkcyklar överallt.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) att det frivillia avtalet staden har med elsparkscykelföretagen har hjälpt till att hålla ordning, men att det inte räcker. Han vill att kommunerna själva ska kunna reglera elsparkcyklarna, men att det krävs en lagändring.

Kräver omedelbar flytt

Nästa vecka lägger Socialdemokraterna fram en skrivelse i kommunstyrelsen där de kräver att staden omedelbart ser till att flytta felparkerade elsparkcyklar och att den kostnaden ska faktureras bolagen. De vill också att stadens jurister reder ut om det är förenligt med kommunallagen att Stockholms stad låter bolagen ställa elsparkcyklar på trottoarerna utan att få betalt för det.

– Det handlar om likabehandlingsprincipen. Om någon hyr ut cyklar och har en plats för att göra det så måste de ha tillstånd, men om man ställer ut dem hur som helst så finns det inga krav för det. Det är orimligt och företagare måste behandlas på samma sätt, säger Valeskog.

På Stockholms stad har man tidigare sagt att det inte finns någon möjlighet att påverka marknaden utan lagändring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elsparkcyklar i Stockholm

Mer i ämnet