Stockholm stad räknar med 25-35 parkeringsplatser till elsparkcyklar i innerstaden. Foto: TT/Fredrik Sandberg

Nu ska Stockholms elsparkcyklar få parkeringsytor

Uppdaterad
Publicerad

Elsparkcyklarna i Stockholm – många älskar dem, många är missnöjda över att de ligger i vägen på stadens gator och trottoarer. Men nästa vecka ska de första parkeringsytorna, så kallade hot spots, upprättas runt om i innerstaden, skriver Stockholm direkt.

Redan i februari påbörjade Stockholms stad och uthyrningsbolagen diskussionen om specifika uthyrningsplatser för elsparkcyklarna. Så sa trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) då:

30-tal parkeringsplatser

Nästa vecka planerar Stockholms stad att markera upp parkeringsytor för elsparkcyklarna runt om i staden, skriver Stockholm direkt.

I nuläget är 28 adresser klara, man räknar med upp till 35 hänvisade platser.

– Vi sätter folie på marken som fungerar ungefär som ett klistermärke. Där kommer det att vara en stiliserad bild på en sparkcykel och en text där det står ”Tack för att du lämnar din sparkcykel här”, säger Johan Sundman, projektledare på trafikkontoret, till tidningen.

Locka med rabatt

Tanken är också att elsparkcykelföretagen själva ska skapa 400-500 virtuella platser i apparna som sparkcyklarna hyrs igenom.

Men för att få kunderna att kanske åka lite längre för att ställa dem på de fysiska platserna hoppas staden att bolagen ska ge kunderna ett incitament, till exempel genom en rabatt på hyreskostnaden.

Kungsholmen, 3 platser

Hantverkargatan

Fleminggatan

Norrmalm, 16 platser

Vasaplan

Kungsgatan

Klarabergsgatan

Hamngatan

Norrmalmstorg

Kungsgatan

S:t Eriksplan

Odenplan

Rådmansgatan

Östermalm, 3 platser

Birger Jarlsgatan

Karlaplan

Södermalm och Gamla stan, 6 platser:

Kornhamnstorg

Swedenborgsgatan

Sankt Paulsgatan

Ringvägen

Långholmsgatan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elsparkcyklar i Stockholm

Mer i ämnet