Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) invigde de nya hotspotsen för elsparkcyklar på fredagen. Till vänster ser du de med laddning och till höger de folierade. Foto: Stockholms stad

Nya p-platser för elscootrar

Uppdaterad
Publicerad

För att underlätta för användare och samtidigt komma tillrätta med felparkeringar av elsparkcyklar, skapar Stockholms stad nu så kallade hotspots för fordonen. Stadens första parkeringsplats där elsparkcyklar kan laddas, invigdes på fredagen.

Vid Hornstull på Södermalm finns nu Stockholm stads första parkeringsplats där elsparkcyklar kan laddas. Det är en av tre olika slags parkeringszoner, så kallade hotspots, som staden nu inför.

- Nu går vi vidare i arbetet med elsparkcyklarna, och särskilda parkeringszoner är ett viktigt steg för att underlätta för brukarna och komma tillrätta med felparkeringar. På detta sätt kan vi skapa en säker trafikmiljö, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Förutom hotspots med laddmöjlighet införs även folierade parkeringszoner på gatumark och virtuella p-platser som syns i respektive företags app.

– De virtuella platserna är uppåt 300 stycken.

Bonuspoäng om man parkerar på hotspots

Just nu finns det cirka 4 500 elsparkcyklar i Stockholm och sex aktiva bolag. För att uppmuntra användare att parkera på dessa hotspots är det överenskommet att företagen ska införa ekonomiska incitament eller andra lösningar.

– Några har till exempel infört bonuspoäng om man ställer sig på dessa platser så att det blir billigare för användaren, säger Daniel Helldén.

Vad händer om man inte parkerar på någon av dessa platser?

– Det händer ingenting. Man kan fortfarande parkera elsparkcyklarna på ett bra sätt på andra ställen, precis som med cyklar. Men vi försöker, tillsammans med bolagen, se till att man i högre utsträckning ställer sig på hotspotsen.

Nu är parkeringsplatserna med laddningsmöjligheter ute på test. Om det fungerar bra kommer man se över möjligheterna att införa fler.

– Exakt var nånstans dessa kan placeras har vi inte diskuterat ännu men det blir centrala platser där det är mycket elsparkcyklar i rörelse. Vi försöker ju hitta bra lösningar så att den här fordonen kan fungera i stan, säger Daniel Helldén.

Laddbara hotspots

Hornstull
Östermalmstorg
St Eriksplan
Medborgarplatsen
Vid Gallerians köpcentrum

Folierade hotspots

Hantverkargatan utanför Stadshuset
Fleminggatan utanför tekniska nämndhuset
Vasaplan
Kungsgatan
Klarabergsgatan
Hamngatan
Norrmalmstorg
Kungsgatan
S:t Eriksplan
Odenplan
Rådmansgatan
Birger Jarlsgatan
Karlaplan
Kornhamnstorg
Swedenborgsgatan
Sankt Paulsgatan
Ringvägen
Långholmsgatan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elsparkcyklar i Stockholm

Mer i ämnet