Ministrarna Per Bolund (MP) och Magdalena Andersson (S) i en cykelverkstad. Regeringen vill göra det billigare att få reparationer utförda. Foto: Jimmo Kiiskinen/SVT

Regeringens förslag: Billigare att reparera prylar

Uppdaterad
Publicerad

Fler ska laga sin kläder, skor och cyklar istället för att slänga dom. Det tycker regeringen, som nu föreslår en halvering av momsen på mindre reparationstjänster nästa år. Förslaget, som presenteras i vårbudgeten, minskar skatteintäkterna med 270 miljoner.

Att göra det billigare att reparera sina prylar istället för att slänga dem är en hjärtefråga för Miljöpartiet. Redan sommaren 2012 lanserade man förslaget om att halvera momsen på mindre reprarationstjänster och utvidga rut-avdraget till att omfatta reparationer av vitvaror i hemmet.

– Vi ser ju att människor blir allt mer engagerade i att spara resurser och minska slöseriet. Då vill vi från regeringens sida uppmuntra det och ge incitament att reparera och se till att saker håller längre, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Och nu, inför nästa års budget, har man fått med sig Socialdemokraterna på idén.

– Det är viktigt att man underhåller och lagar saker istället för att ha en slit- och slängekonomi. Det handlar om att vi ska spara på naturens resurser, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Därför föreslår man en halvering av momsen på reparationer av cyklar, kläder, lädervaror, textilier och skor – från 25 procent till 12 procent.

Bolund: Väg in för nyanlända

Enligt Per Bolund är det inte bara en hållbarhetsåtgärd. Han tror också att det kan ge fler jobb.

– Det är svårt att sätta en siffra på det men reparationstjänster är en arbetsintensiv sysselsättning och därmed så kan det ge fler jobb. Det kommer ju många många människor till vårt land som har stora kunskaper i att laga kläder, vara skomakare eller laga cyklar och det här kan vara en väg in på arbetsmarknaden för dem, säger han.

Men finansministern är inte lika övertygad om jobbeffekten.

– Att använda momsen för att öka sysselsättningen är väldigt dyrt och ineffektivt sätt att använda skattebetalarnas pengar. Det här görs i huvudsak för att vi ska återanvända våra produkter. Sen kan det ha en viss sysselsättningseffekt också men det är inte huvudsyftet, säger hon.

Socialdemokraterna ville ju skrota den sänkta restuarangmomsen. Varför tycker du då att det här är rätt politik?

– Det här förslaget har ett helt annat syfte och är betydligt billigare. Det är ett varsamt sätt att använda skattebetalarnas pengar.

”Få resurser att satsa på välfärd”

Nästa år minskar skatteintäkterna med 270 miljoner till följd av den halverade momsen men totalt handlar det om 1,15 miljarder i hittills kända skattesänkningar från den rödgröna regeringen nästa år.

– Det är viktigt att både satsa på välfärden men också underlätta för företag att växa och anställa. Så kan vi skapa jobb, sysselsättning och tillväxt i ekonomin så att vi får resurser att satsa på välfärden, säger Magdalena Andersson.

När restaurangmomsen sänktes innebar det initalt att priserna blev 5 procent lägre än vad de annars skulle ha blivit, enligt en granskning från Konjunkturinstitutet. Per Bolund tror på liknande effekter med reparationstjänsterna.

– Vi är övertygade om att ekonomiska styrmedel har effekt och det här är ett incitament att reparera mer.

Moderaterna: Blekt

Men vad hindrar företagaren att öka sina vinster istället?

– Reparationsmarknaden präglas av stor konkurrens och man kan lika gärna gå till nästa cykelreparatör eller skomakare om man tycker att priset är för högt. Därmed finns det ju ett starkt tryck på marknaden att ha det bästa priset.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson är inte imponerad.

– Visst är det bra att regeringen säger sig vilja stimulera reparationer och underlätta för småföretag , men faktum är att momssänkningen bleknar i jämförelse med skattehöjningarna på jobb som regeringen genomfört.

FAKTA: Kända skattesänkningar 2017

  • Halverad moms på reparationer av skor, cyklar, kläder, lädervaror och textilier. Från 25 till 12 procent. Minskar skatteintäkterna med 270 miljoner.
  • Rut-avdrag för reparationer av vitvaror i hemmet. 190 miljoner i minskade skatter.
  • Omsättningsgräns för mervärdesskatt på 30.000 kronor per år. 280 miljoner.
  • Sänkt arbetsgivaravgift till 10,21 procent för den enmansföretagare som anställer sin första medarbetare. 400 miljoner.
  • Totalt: 1,15 miljarder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.