Regeringen har nu lagt fram ett förslag på att det ska krävas förarbevis för att få köra vattenskoter Foto: Jessica Gow / TT

Regeringen föreslår förarbevis för vattenskoter

Publicerad

För att få framföra en vattenskoter ska föraren ha klarat av en speciell utbildning, det föreslår nu regeringen. Bakgrunden är flera olyckor med vattenskotrar de senaste åren.

”Nu är det slutlekt”, skriver infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Transportstyrelsen fick sommaren 2020 uppdrag av regeringen att ta fram förslag på hur man kunde få bukt på det farliga skoterkörandet. När nu regeringen lämnar förslag till riskdagen så är det med fokus på utbildning och förarbevis:

– Vi går fram med utbildningar från och med juli i år som sedan blir ett krav för förarbevis, säger Tomas Eneroth.

Utbildningen liknar den som krävs för att få körkort för bil, med både teoretisk och praktisk övning. Dessutom ska ett förarbevis kunna återkallas vid exempelvis sjöfylleri. Regeringen vill att förarna av vattenskotrarna ska kontrolleras av polis och Kustbevakning.

Flera olyckor med vattenskotrar uppmärksammades under 2020, något som fick bland annat kanotföreningar och myndigheter att slå larm. Kristoffer Lindström arbetar som uthyrare av bland annat vattenskotrar i Örnsköldsvik, han välkomnar kravet på ett förarbevis:

– Om man ser på hur mycket olyckor det har varit så kanske det är enda utvägen, även om det skulle innebära att vi kan hyra ut till färre personer. Jag tror att det största problemet är att det blivit så himla populärt med vattenskotrar, ju fler som kör desto större risk är det för olyckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.