Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Albin Kainelainen: Kan indikera på att man hållit i pengarna för hårt Foto: Michael Jansson/SVT

Regeringens höstbudget ger för låg skuld – tvingas förklara sig för riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kan tvingas skriva till Riksdagen i vår och förklara varför den offentliga skulden har blivit för låg. Något finansministern också kan komma att frågas ut om i finansutskottet eftersom skulden bryter mot regelverket.

Regeringens nya budget innebär att den offentliga skulden hamnar på 29,5 procent det gör den för låg enligt regelverket för finanspolitiken.

Så här ser reglerna nämligen ut. I dessa har ett så kallat skuldankare sats till 35 procent av storleken på ekonomin, mätt i BNP. Bakgrunden är att man varken vill att staten ska få för stor eller för liten skuld. En för stor skuld innebär att man lånar för mycket och riskerar att ta för stora risker. En för liten skuld kan i stället indikera att det investeras för lite i landet.

Tvingas förklara sig

Om denna skuld avviker från skuldankaret med mer än 5 procent av BNP, som nu, ska regeringen lämna en skrivelse till riksdagen samtidigt som den ekonomiska vårpropositionen lämnas.

I skrivelsen ska regeringen redogöra för vad som orsakat avvikelsen och hur regeringen kommer att hantera den. En sådan skrivelse kommer att behandlas i finansutskottet, som kan besluta om en offentlig utfrågning av finansministern om skuldsituationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.