Foto: Claudio Bresciani/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringens jobbprognos redan överspelad

Publicerad

Regeringens bedömning om arbetslösheten är redan överspelad, om man ska tro de senaste siffrorna. Tillväxtprognoserna är samtidigt mer optimistiska än andra bedömares. SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein tror inte att det här är finansminister Magdalena Anderssons muntraste budgetdag.

Regeringen spår att tillväxten bromsar in i år och nästa år. Arbetslösheten bedöms stiga bara marginellt, enligt regeringens beräkningar i höstens budgetproposition – en prognos som redan verkar vara överspelad.

BNP väntas stiga med 1,4 procent i år och nästa år, för att stiga till 1,6 procent 2021, vilket är samma bedömningar som regeringen lämnade vid Harpsundsmötet i augusti. Det är också mer optimistiska spådomar jämfört med storbankernas prognoser som överlag ligger lägre för nästa år.

Arbetslösheten väntas stiga från 6,3 procent i år till 6,4 procent nästa år och 2021. Men enligt SCB ligger arbetslösheten redan runt sju procent. Och flera bankekonomer spår nu att arbetslösheten kommer att stiga till över sju procent nästa år.

”Inte Magdalena Andersson muntraste budgetdag”

SCB:s siffror kommer i anslutning till att finansminister Magdalena Andersson presenterar budgetpropositionen för 2020. SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein beskriver budgeten, som är den andra sedan Januariöverenskommelsen slöts med C och L, som ”ett hopkok av de fyra partiernas hjärtefrågor”.

– Därför blir den lite spretig, säger hon.

En av de största nyheterna är stödet till de kommuner som har störst socioekonomiska utmaningar.

– Regeringen lägger nu knappt 600 miljoner kronor på de fattigaste kommunerna, om man uttrycker det förenklat. Det här är en gammal satsning som dock drogs ner i M/KD-budgeten.

Hur nöjd tror du att Magdalena Andersson är med att presentera den här budgeten?

– Jag tror inte att det är hennes muntraste budgetdag. Man lägger betydligt mer av reformutrymmet på skattesänkningar än på välfärden.  Det här är priset som S fått betala för att fortsätta regera och samarbeta med C och L

”Svensk ekonomi står väl rustad”

Regeringen spår att det blir överskott i statsfinanserna hela prognosperioden fram till 2022, men överskotten är lägre än bedömningen i våras.

”Svensk ekonomi står väl rustad för att möta osäkerheterna i omvärlden och nationellt. Statsfinanserna uppvisar överskott, statsskuldskvoten är den lägsta sedan slutet av 1970-talet och arbetslösheten har sjunkit”, skriver finansminister Magdalena Andersson i en kommentar.

Regeringen räknar med inbromsning

Visa

Regeringen räknar med att Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) bromsar in till 1,4 procent i år och nästa år. Prognosen är oförändrad jämfört med vad som presenterades på Harpsund i augusti, då flera nyckeltal sänktes jämfört med aprilprognosen.

Nyckeltal 2018 2019 2020 2021

BNP-tillväxt 2,4 (2,3) 1,4 (1,6) 1,4 (1,6) 1,8 (1,6)

Arbetslöshet 6,3 (6,3) 6,3 (6,3) 6,4 (6,4) 6,4 (6,4)

Budgetöverskott 0,9 (0,7) 0,4 (0,6) 0,3 (0,7) 0,4 (1,1)

Talen i tabellen avser procent. BNP-tillväxten avser jämfört med året före. Talen inom parantes visar regeringens prognos från april.

Källa: TT och Finansdepartementet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer