Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför kallar regeringen till extrainsatt möte – Hör statsminister Madalena Andersson (S).

Regeringens krisråd kallas till extrainsatt möte

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av det försämrade säkerhetsläget i världen kallar regeringen krishanteringsrådet till ett extra möte på torsdag klockan 13, vilket Expressen var först att rapportera om.

– Det handlar naturligtvis om att vi har ett förvärrat läge och vi har också det troliga sabotaget på Nord Stream 1 och 2, säger Magdalena Andersson till SVT.

Krishanteringsrådet kan kallas in vid allvarliga händelser och kriser. När rådet möts på ett extrainkallat möte på torsdag eftermiddag är, utöver ordinarie ledamöter som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Överbefälhavaren, rikspolischefen och chefen för Säkerhetspolisen, även flera berörda myndigheter kallade.

Magdalena Andersson bekräftar för SVT att regeringen har kallat till ett extrainsatt krishanteringsrådsmöte. Bakgrunden är utvecklingen i omvärlden – men också att en ny organisation har trätt i kraft från den 1 oktober, där vissa myndigheter har särskilt ansvar för ett antal andra myndigheter inom sitt område.

– Då vill vi säkerhetsställa att den organisationen är på tårna i det här säkerhetspolitiska läget, säger Magdalena Andersson.

Energimyndigheten, Finansinspektionen, Försäkringskassan, Livsmedelsverket, Skatteverket och Trafikverket har kallats till mötet, enligt handlingar som SVT tagit del av.

Första gången sedan invasionens inledning

Enligt kallelsen ska en punkt diskuteras: ”Samverkan och ömsesidigt informationsutbyte om myndigheternas arbete och beredskap med anledning av omvärldsutvecklingen”. Ingen ytterligare information framgår.

Senast rådets medlemmar kallades till extra möte var efter att Ryssland inlett sin storinvasion av Ukraina i februari. Kallelsen till torsdagens extrainsatta möte kom mindre än två veckor efter det misstänkta sabotaget vid Nord Stream-ledningarna i svensk ekonomisk zon.

– Det handlar naturligtvis om att vi har ett förvärrat läge och vi har också det troliga sabotaget på Nord Stream 1 och 2, säger Magdalena Andersson till SVT.

– Då finns det anledningar till att alla myndigheter i Sverige har en ökad vaksamhet på hur läget ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.