Känsliga uppgifter har skickats med öppen e-post från departementet till språkkonsulten. Foto: TT

Regeringskansliet skickade hemliga uppgifter i vanligt mejl

Uppdaterad
Publicerad

Känsliga och sekretesskyddade uppgifter skickades i vanlig, öppen e-post från näringsdepartementet, till den uppmärksammade engelska konsult som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht använt sig av. Det visar SVT:s granskning. Enligt en hög tjänsteman på departementet skickades uppgifterna på ministerns begäran.

SVT har tidigare berättat hur landsbygdsministern använt sig av en språkkonsult till mycket höga kostnader. Konsulten har framför allt hjälpt till att formulera tal och så kallade talepunkter – alltså de budskap som förs fram vid ministerns olika möten.

Under det senaste året har konsulten fakturerat för hundratusentals kronor, något som fått tjänstemännen vid departementet att dra i bromsen och kräva specifikationer för det arbete som ska ha utförts.

Det har också väckts frågor om vilka slags uppdrag konsulten utfört. Experter har sagt att det kan röra sig om ett brott mot upphandlingslagen, då just språkbearbetning av tal är uppgifter som andra företag har avtal om.

Nu kan SVT Nyheter avslöja att känsliga uppgifter skickats med helt vanlig, öppen e-post från departementet till konsulten.

Bucht nekade

När SVT Nyheter konfronterade landsbygdsministern häromveckan svarade han så här:

– Jag har inte skickat några sekretessbelagda uppgifter till någon.

SVT: Men det har ju skickats från den politiska ledningen just inför tal?

– Jag har inte skickat några sekretessbelagda uppgifter till någon.

Men när SVT begär ut korrespondensen bedöms några uppgifter fortfarande vara hemliga och maskeras i de dokument vi får. Sekretessen motiveras med att uppgifterna rör Sveriges förbindelser med annan stat.

Departementet bekräftar

På näringsdepartementet bekräftar också departementsrådet Tomas Dahlman att sekretesskyddade uppgifter har skickats till konsulten.

– De fall jag känner till rör förhandlingspositioner i EU-förhandlingar, där vi uppger hur andra länder ställer sig i olika frågor. Det är fall som inte är slutligt avgjorda, där vi fortfarande förhandlar. Och då vill ju inte vi röja våra förhandlingskort, säger Tomas Dahlman.

SVT: Varför skickades detta till konsulten?

– Det är på önskemål från statsrådet, landsbygdsministern, att konsulten ska få allt underlag. Allt underlag som ministern själv använder sig av, vill han att konsulten ska titta på.

SVT: Är det rutin att man skickar sådana uppgifter externt?

– Nej det kan man inte säga.

Kan fångas upp

Konsulten omfattas av tystnadsplikt, men då informationen sändes med vanlig e-post kan datakunniga personer fånga upp den på nätet.

Säkerhetsexperter dömer ut hanteringen.

– Det är inte bra, det är dåligt, säger Lars Löfgren vid avdelningen för ledningsvetenskap och militärteknik på Försvarshögskolan.

Regeringskansliet hävdar att man följt sina egna regler, men de säger att hemliga uppgifter ska skyddas, något som inte är möjligt då de sänds okrypterat med e-post.

– Det kan alltid vara intressant för en extern part att få reda på en svensk ståndpunkt innan den sägs, säger Lars Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.