”Bucht har en karisma när han står där”, säger VD:n för bolaget som hyrt ut konsulten. Foto: TT

SVT avslöjar: Bucht drev på för dyr språkkonsult

Publicerad

I dag vill landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) distansera sig från den kritiserade språkkonsult som hittills i år fakturerat 400.000 kronor för ministerns språkhjälp. Men SVT:s granskning visar att ministern i själva verket varit pådrivande för att använda konsulten – och gett honom en roll som sträckt sig längre än till ren utbildning.

När SVT intervjuar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vill han markera distans till konsulten. Han framhåller att personen anlitats även av andra departement och av den tidigare alliansregeringen, och tillbakavisar att han skulle ha insisterat på hjälp från just honom.

– Det är inte så att jag har gått direkt till det här företaget utan det har gått via kansliet, säger Bucht.

Men enligt SVT:s källor har ministern själv varit både aktiv och engagerad – ett engagemang som även lämnat spår i mejlkonversationer.

Inför ett bilateralt möte med EU:s jordbrukskommissionär skriver en av Buchts medarbetare till konsulten att ”Sven-Erik Bucht bad oss ta kontakt med Dig för att förenkla de engelska talepunkterna”.

Skriver om tal

Vår granskning visar också att näringsdepartementets användning av konsulten skiljt ut sig både till form och omfång. Konsulten har gång på gång fått hjälpa till med språklig bearbetning av olika tal och talepunkter inför Buchts resor och möten.

SVT har talat med VD:n för det bolag som hyrt ut konsulten, som förklarar att tjänsterna handlar om att anpassa talens stil till ministern.

– Bucht har en karisma när han står där, och då gäller det att få talen att bygga på hans personlighet, säger VD:n.

Ändrade politik

SVT har tagit del av flera mejlkonversationer där tal och andra handlingar skickats fram och tillbaka mellan konsulten och ministerns medarbetare.

Efter konsultens ändringar har departementets tjänstemän ibland behövt korrigera ändringarna, eftersom formuleringarna inte längre återspeglat Sveriges hållning i den aktuella frågan. Detta har bidragit till den interna irritationen över samarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play

  • Senaste sändningen

    Rapport · 21 mars 12.00